• Създателят на Amazon е на път да стане първия трилионер в света

    Създателят на Amazon е на път да стане първия трилионер в света

    Джеф Безос се оказва в доста изгодна позиция в заформящата се глобална криза, а според платформата Comparisun мултимилиардерът би могъл да достигне статут на трилионер до 2026 г.

    Създателят на Amazon е на път да стане първия трилионер в света

    Тази прогноза се базира на данни от Forbes, събрани от последните 5 години, за да изчисли годишния темп на растеж на най-богатите хора в света. Проучването, осъществено  от платформата Comparisun достига до заключението, че Безос с богатство на стойност над 140 млрд. долара, може да се превърне в първия трилионер в света на 62-годишна възраст.

    Подобни са и прогнозите за основателя на Facebook Марк Зукърбърг, за който се предполага, че ще последва съдбата му, но с 10 години по-късно. Според Comparisun това евентуално ще се случи през 2036 г., заставайки на чело на класацията за най-младият трилионер на планетата.

    Безос и компанията му се са в много добра позиция в момента, тъй като ръстът на пазаруването онлайн се увеличи драстично заради пандемията от коронавирус - през първото тримесечие продажбите на Amazon надхвърлиха 75 млрд. долара.

    Това доведе до значително увеличение и на цената на акциите на Amazon, които на годишна база до сега са скочили с 28%.

    Милиардерът обеща да похарчи повече от 4 млрд. долара за тестване на всичките си служители за COVID-19, увеличаване на заплатите им, както и за почистване на съоръженията.

    Условията на пандемия обаче провокираха Безос да направи и няколко големи дарения.

    56-годишният милиардер отдели част от богатството си, за да помогне на нуждаещите се по време на пандемията.

    Миналия месец той дари 100 млн. долара на хранителни банки в САЩ, които изхранват възможно най-голям брой американци, загубили работата си заради кризата от COVID-19.

    Също така направи и значително дарение на базираната в Чикаго организация Feeding America, управляваща над 200 хранителни банки в страната. Изпълнителният ѝ директор Клер Бабино-Фонтено заяви, че това е най-голямото дарение в историята на организацията, което ще осигури изхранването на милиони американци, намиращи се в трудно положение.

    Случаят на Amazon и Безос е пример за това как някои компании успяват да се превърнат в още по-успешни в условия на глобална криза. 

     

    facebook Forbes Amazon Марк Зукърбърг трилионер дарения Covid-19 Безос

    Оценка на новината

    5.00