• Fiat Chrysler с право на държавен заем

    Fiat Chrysler с право на държавен заем

    Италианският премиер Джузепе Конти заяви в събота, че италиано-американският автомобилен производител Fiat Chrysler Automobiles (FCA) има право да кандидатства за държавен заем в Италия, въпреки че е със седалище в чужбина.

    Fiat Chrysler с право на държавен заем

    Италианският автомобилен производител Fiat през 2014 г. премести седалището си в Холандия, а данъчната си резиденция във Великобритания, след като по-рано през годината се осъществи пълно сливане с американския партньор Chrysler, за да бъде сформирана групата FCA.

    "Говорим за италиански фабрики, които дават работа на много италиански работници", каза Конти на пресконференция.

    Коментарите на Конти бяха последвани от съобщения от страна на местните медии, че производителят на автомобили е поискал около 6,5 милиарда евро (7 милиарда долара) държавен заем.

    В събота компанията потвърди, че е в преговори с италианското правителство „за получаване на гаранция“ от Италианската агенция за експортни кредити, SACE, съгласно наскоро влязлия в сила „Декрет за ликвидност“.

    „Дискусии бяха започнати с Intesa Sanpaolo, най-голямата банкова група в Италия, във връзка с 3-годишно кредитно средство, посветено изключително на финансиране на дейностите на FCA в Италия“, се казва в съобщението на компанията.

    Той добави, че искането "има за цел да предостави допълнителна подкрепа на около 10 000 малки и средни предприятия в автомобилната верига за доставки в Италия след възобновяването на италианските заводи на компанията в края на април".

    По-рано този месец FCA отчете загуба от 1,7 милиарда евро през първото тримесечие на 2020 г. заради пандемията от коронавирус.

    Всички автомобилни производители бяха силно засегнати от здравната криза, тъй като продажбите се сринаха и производството беше спряно заради коронавируса. Това е особено очевидно в Италия, един от основните пазари на FCA.

    Италия fiat коронавирус държавен заем здравна криза Конт

    Оценка на новината

    5.00