• Администрацията на Тръмп вероятно ще съди Google през следващите месеци, твърдят източници

    Администрацията на Тръмп вероятно ще съди Google през следващите месеци, твърдят източници

    Антитръстовото дело може да бъде заведено още през лятото

    Администрацията на Тръмп вероятно ще съди Google през следващите месеци, твърдят източници

    Според министрите, запознати с въпроса, Министерството на правосъдието и висшите държавни адвокати вероятно ще заведат съдебни дела срещу Google през следващите месеци, тъй като регулаторите се подготвят да предприемат по-агресивни мерки в империята за търсене и реклама на технологичния гигант.

    Делото за федерацията може да бъде заведено още през лятото, заявиха източниците, които поискаха анонимност за обсъждане на процедура за правоприлагане, която не е приключила. Не е ясно дали Министерството на правосъдието планира да подаде документи едновременно с държавните служители, които също проучват компанията. Делото им срещу Google може да бъде готово до есента, каза един от източниците.

    Министерството на правосъдието отказа коментар в петък. Кен Пакстън, генерален адвокат на Тексас, който ръководи държавното дело, заяви в изявление, че не са били „забавени от пандемията на коронавирус“.

    "Надяваме се разследването да приключи до есента", добави г-н Пакстън. „Ако определим, че подаването на заявление е заслужено, ще се обърнем към съда скоро след това.“

    В отговор говорителят на Google Джули Тарало Макалистър заяви, че компанията продължава да работи със следователи.

    „Нашият фокус е твърдо върху предоставянето на услуги, които помагат потребителите, поддържат хиляди предприятия и дават възможност за по-голям избор и конкуренция“, казва тя в изявление.

    Антитръстовото дело срещу Google ще отбележи драматичен обрат на щастието на технологичния гигант, повече от седем години след като държавни и федерални служители установиха, че компанията до голяма степен не е нарушила законите за конкуренция в страната.

    За разлика от тях, европейските регулатори многократно са налагали глоби за милиарди долари, обвинявайки технологичния гигант в Силиконовата долина, че са навредили на конкурентите в бизнеса с търсене, реклама и смартфони.

    Американските следователи подновиха интереса си към Google миналата година като част от по-широкообхватно проучване дали бизнесът в Силиконовата долина заплашва конкуренцията и потребителите.

    През септември Министерството на правосъдието направи първото си искане за критични документи от Google в проучване, което изглежда беше фокусирано върху рекламния бизнес на Google. Оттогава служителите на Министерството на правосъдието разшириха запитването си, за да включат доминиращата търсачка на Google, според множество хора, запознати с усилията на агенцията.

    Проучването на моменти е било жалко, като в един момент служители сигнализираха, че правителството на САЩ може да заведе Google пред съда, ако побърза и представи критични доказателства.

    Почти всеки главен държавен прокурор в САЩ се е подписвал за антитръстовото разследване, ръководено от г-н Пакстън, който обяви проучването на Върховния съд на САЩ. В интервю той обеща, че всичко - включително и санкциите, които биха могли да доведат до разпадането на компанията - ще бъде „на масата“.

     

    google САЩ Тръмп Силиконовата долина Министерството на правосъдието

    Оценка на новината

    0