• Boeing възобновява производството на самолети 737 Max

    Boeing възобновява производството на самолети 737 Max

    Възобновяването е крайъгълен камък за авиацията и знак за оптимизма на Боинг за тяхното подновяване на полети

    Boeing възобновява производството на самолети 737 Max

    Boeing спря производството на самолетите 737 Max през януари, след като спря доставките преди малко повече от година.

    "Боинг" възобнови производството на проблемните си самолети 737 Макс, съобщи компанията в сряда.

    Засега на авиокомпаниите е забранено да летят с този модел самолети от март 2019 г. след втората от двете фатални катастрофи, които загинаха общо 346 души.

    Очаквано рестартирането на производството на 737 Max е крайъгълен камък за Boeing. Компанията спря доставките на самолетите малко след втората катастрофа и след като регистрира скок на анулиране на полети от клиенти през тази година, тъй като пандемията от коронавирус се отрази и на компанията Boeing. Той продължи да произвежда самолетите, но през януари спря производството си. Междувременно стотици машини бяха заземени в хранилища в САЩ.

    Процесът на ресертификация на самолетите беше изпълнен със закъснения, тъй като възникнаха нови проблеми и задачите отнеха повече време от очакваното. Боинг отказа да коментира дали FAA е близо до сертифицирането на самолетите като безопасни за полет отново.

    „Работата по проекта продължава, както и постоянният ни отказ да се спекулира с времеви рамки за неговото приключване“, се казва в изявление на FAA.

    Авиокомпаниите през миналата година настояваха за нови самолети с ефективна консумация на гориво, за да помогнат на силното търсене на пътуване. Но тази година те имат обратния проблем: твърде много самолети и недостатъчно пътници като вируса и мерките за предотвратяване на разпространението му държат бъдещи клиенти близо до дома.

    В момента Boeing се старае да намали разходите, тъй като се сблъсква с нищожно търсене на нови самолети. По-рано в сряда изпълнителният директор Дейв Калхун заяви, че тази седмица компанията съкращава близо 7000 служители, което е първата група съкращения, тъй като се стреми да намали персонала си от 160 000 души с 10%.

    Производството на 737 Max ще започне с бавни и постепенно ще се изгради подход, който преди това е съгласуван и описан подробно от ръководителите на Boeing.

    Акциите на Boeing нараснаха с над 4% след обявяването на тази новина.

     

    САЩ Авиокомпании самолет Boeing коронавирус

    Оценка на новината

    0