• Ваксина срещу коронавируса ще бъде произведена от AstraZeneca съвместно с изследователи от Оксфордския университет

    Ваксина срещу коронавируса ще бъде произведена от AstraZeneca съвместно с изследователи от Оксфордския университет

    Около 10 000 пълнолетни доброволци в момента тестват фаза II / III версии на ваксината във Великобритания

    Ваксина срещу коронавируса ще бъде произведена от AstraZeneca съвместно с изследователи от Оксфордския университет

    Все още неизпитана потенциална ваксина срещу Covid-19, разработена в Оксфордския университет, e получила финансиране на стойност 2 милиарда долара след първоначалнатa сделка на стойност 750 милиона долара от благотворителни организации, свързани с Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

    Ваксината се произвежда от британския производител на лекарства AstraZeneca, използвайки работата на изследователи от Оксфордския университет.

    В четвъртък тя обяви, че е подписала споразумения с Коалицията за иновации за превенция на епидемии и Алианса за ваксинация, за да увеличи доставките си.

    Компанията се ангажира да пристъпи към масово производство на ваксината, още преди тя да се докаже 100% ефективността й, което е една необичайна стъпка, предназначена да компресира дългия период за производството на ваксина.

    Коалицията за иновации за превенция на епидемии и Алианса за ваксинация са благотворителни организации, финансирани от Фондация Бил и Мелинда Гейтс и Световната здравна организация.

    Споразумението за 750 милиона долара с Коалицията за иновации за превенция на епидемии и Алианса за ваксинация ще подкрепи производството, доставките и дистрибуцията за 300 милиона от 2 милиарда дози.

    Компанията вече беше обявила производството на 1 милиард дози миналия месец, според BBC.

    300 милиона от потенциалните ваксини вече са заложени за САЩ, а 100 милиона - за Великобритания, съобщи BBC. Ако клиничните изпитвания докажат, че ваксината работи, първите дози могат да бъдат готови до септември.

    В изявлението главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио заяви: „Ние работим неуморно за спазването на нашия ангажимент за осигуряване на широк и справедлив достъп до ваксината на Оксфорд по целия свят и без печалба“.

    Остава неясно дали ваксината, наречена AZD1222, ще работи. Сорио заяви, че компанията трябва да знае това до август, съобщава BBC.

    Ричард Хатчет, главен изпълнителен директор на Коалицията за иновации за превенция на епидемии, призна, че съществува "огромен риск" да се инвестира в производство на продукт, който в крайна сметка може да не се достави, съобщи The Guardian.

    Около 10 000 пълнолетни доброволци в момента тестват фаза II / III версии на ваксината във Великобритания, според изявлението на AstraZeneca.

     

    Covid-19 ваксина Световната здравна организация AstraZeneca Бил Геитс Мелинда Геитс Фондация Бил и Мелинда Гейтс

    Оценка на новината

    0