• Заради коронавируса BMW съкращава 6 000 работни места

    Заради коронавируса BMW съкращава 6 000 работни места

    Продажбите на нови автомобили в Германия паднаха с 50% през май в сравнение с предходната година.

    Заради коронавируса BMW съкращава 6 000 работни места

    Германският автомобилен концерн BMW обяви намеренията си да съкрати 6 000 работници в опит да се справи с негативния ефект от пандемията от коронавируса.

    Производителят на автомобили заяви, че е постигнал споразумение с Германския работнически съвет, което включва съкращения, ранно пенсиониране и възможност да не се подновяват временни договори или да не се запълват текущите свободни работни места.

    Освен това BMW e замразил процедурата за обединяване с конкурентите от Daimler, собственици на марката Mercedes-Benz. Споразумението щеше да е фокусирано върху производството на автоматизирани превозни средства.

    В резултат на кризата, предизвикана от COVID-19, продажбите на автомобили намаляха през последните месеци и основните играчи в индустрията спряха производството.

    Продажбите на нови автомобили в Германия паднаха с 50% през май в сравнение с предходната година.

    Продажбите в целия Европейския съюз пък спаднаха с 52% през май след срив със 78.3% през април.

    BMW е завод, в който работят 126 000 души в световен мащаб, и който се възползва от схемата за намалено работно време, при която германското правителство частично изплащаше заплатите на служителите за нереализираните работни часове.

    През май автомобилният концерн заяви, че над 30 000 негови служители са работили на съкратено работно време. Въпреки това компанията обяви, че трябва да предприеме допълнителни действия с оглед на негативните последици от коронавирусната пандемия. 

     

    Криза Mercedes-Benz BMW работни места Dаіmlеr съкращаване

    Оценка на новината

    0