• Акциите на Lufthansa тръгват надолу, тъй като опасенията за спасяването на компанията нарастват

    Акциите на Lufthansa тръгват надолу, тъй като опасенията за спасяването на компанията нарастват

    Единственият най-голям акционер на компанията Хайнц Херман Тийл не се е ангажирал да одобри сделката и наскоро критикува държавната помощ.

    Акциите на Lufthansa тръгват надолу, тъй като опасенията за спасяването на компанията нарастват

    Акциите на германската водеща авиокомпания Lufthansa паднаха с почти 9 на сто при отварянето на търговията в понеделник, тъй като плановете за спасяване на компанията от несъстоятелност са поставени под въпрос от инвеститорите.

    Цената на акциите спадна до 9,28 евро (10,40 долара), преди да се възстанови до известна степен в първия ден на търговията на Lufthansa на фондовата борса на MDAX, по-ниска лига, след като авиокомпанията отпадна от списъка на DAX със сини чипове DAX от 30 основни играчи.

    Тежките загуби, свързани с катастрофалното въздействие на пандемията на коронавирус в авиоиндистрията, доведоха до понижаването на акциите.

    Lufthansa има остра нужда от спасителен пакет от 9 милиарда евро, съгласуван с правителството и одобрен от регулаторите на ЕС. Окончателното препятствие е одобрението на акционерите с извънредно общо събрание, определено за четвъртък.

    Съществуват опасения, че планираното инжектиране на пари може да не се състои, ако на това събрание присъстват твърде малко акционери.

    В неделя изпълнителният директор на Lufthansa Карстен Спор заяви, че акционерите, регистрирани за събранието, съставляват по-малко от 38 на сто от капитала. Ако присъствието на акционери представлява по-малко от 50 процента от капитала, е необходимо мнозинство от две трети при гласуването.

    Единственият най-голям акционер на компанията Хайнц Херман Тийл не се е ангажирал да одобри сделката и наскоро критикува държавната помощ. В коментари за ежедневния бизнес на FAZ миналата седмица, Тийл се изказа срещу намесата на правителството, като заяви, че "твърдо е убеден, че държавата не е най-добрият предприемач".

    В понеделник финансовият министър Олаф Шолц защити плана за спасяване.

    "Имахме много добра дискусия с ръководството на Lufthansa и разработихме много добър план, който също намери споразумение в Брюксел", каза Шолц на конференция във Франкфурт чрез видеовръзка от Берлин.

    "Планът е добре обмислен", добави той.

     

    Брюксел Lufthansa

    Оценка на новината

    0