• Бившият шеф на Wirecard арестуван заради над 1,9 милиарда евро липси в сметките

    Бившият шеф на Wirecard арестуван заради над 1,9 милиарда евро липси в сметките

    Акциите на дружеството за електронни разплащателни услуги, в DAX, са в свободно състояние от миналата седмица

    Бившият шеф на Wirecard арестуван заради над 1,9 милиарда евро липси в сметките

    Бившият главен изпълнителен директор на германската компания Wirecard Маркус Браун е арестуван, обявиха прокурорите в Мюнхен във вторник, тъй като компанията е изпаднала в дълбока криза заради над стотици милиони евро липсващи средства.

    Акциите на дружеството за електронни разплащателни услуги, в DAX, са в свободно състояние от миналата седмица, когато в баланса му се появи липса от 1,9 милиарда евро (2,1 милиарда долара).

    Браун е обвинен, че изкуствено е „надул“ общите активи и приходите от продажби на Wirecard.

    Мюнхенската прокуратура заяви, че заповедта за арест е издадена в понеделник.

    По-късно Браун беше освободен под гаранция от 5 милиона евро, определена от административния съд.

    Арестът му идва след доказване, че средствата от 1,9 милиарда евро не съществуват. Предполагаемите активи са били държани в доверителни сметки в банки от Югоизточна Азия, които по-късно отрекоха съществуването на точно тези сметки.

    Бившият финансов директор на Wirecard в Югоизточна Азия и бивш попечител, за когото се смята, че е надзиравал уж несъществуващите сметки с трети страни, също е сред разследваните.

    Браун вече беше изправен пред разследване в резултат на задължителни изявления акционерите твърдят, че са предоставили невярна информация.

    Той се оттегли, когато мащабът на скандала се разрастна миналата седмица и неговият еднократен десен поддръжник Ян Марсалек беше уволнен от надзорния съвет.

    Marsalek отговаряше за управлението на бизнеса, който предлага редица услуги, свързани с електронната търговия и цифровите плащания, с клиенти, включително холандската авиокомпания KLM и FedEx.

    Прокурорите казаха, че Браун е изразил готовност да сътрудничи на разследването. "Той се съгласи да съдейства по време на първата дискусия", заяви говорителката Ан Лийдинг.

    За Браун -- австрийски гражданин, се твърди, че е пътувал от Виена, за да се предаде на властите в понеделник вечерта.

    Лейдинг не би изключилa евентуална заповед за арест на Марсалек. "Не мога нито да потвърдя, нито да отрека това", каза тя.

    Мюнхен Wirecard прокурор

    Оценка на новината

    5.00