• Австралийският водещ авиопревозвач Qantas съкращава 6000 работни места

    Австралийският водещ авиопревозвач Qantas съкращава 6000 работни места

    Aвстралийският водещ превозвач Qantas ще съкрати 6000 работни места в целия бизнес и ще продължи да съкращава около 15 000 служители заради пандемията Covid-19.

    Австралийският водещ авиопревозвач Qantas съкращава 6000 работни места

    Aвстралийският водещ превозвач Qantas ще съкрати 6000 работни места и ще продължи да съкращава около 15 000 служители заради пандемията Covid-19.

    Авиокомпанията посочва в изявление, че също така ще заземи най-малко 100 самолета за период от 12 месеца, включително повечето от международния флот, и ще намали разходите с 15 милиарда австралийски долара (10,3 милиарда долара) през следващите три години.

    "Трябва да се пренастроим за период от на няколко години, в който приходите ще са много по-малко. А това означава да станем по-малка авиокомпания в краткосрочен план", каза изпълнителният директор на Qantas Group Алън Джойс в четвъртък.

    "Повечето авиокомпании ще трябва да се преструктурират, за да оцелеят, което означава също, че ще преминат през този по-слаб и по-конкурентен", заяви Джойс.

    Групата, която е собственик на Qantas и бюджетна авиокомпания Jetstar, беше задържала две трети от своите 29 000 служители през март. Очаква се около 8000 да се върнат на работа още преди август.

    Qantas работи само на пет процента от своя прекоронавирусен вътрешен капацитет и ще нарасне до 15 на сто през следващите месеци с облекчаването на ограниченията, свързани с Covid-19.

    Той отмени всички международни полети, с изключение на услугите до Нова Зеландия, до края на октомври.

    Компанията също обяви четвъртък, че събира 1.9 милиарда долара чрез продажба на акции.

    Джойс заяви, че е в преговори с премиера Скот Морисън за разширяване на правителствената подкрепа за пострадалата авиокомпания, както и с държавите за отваряне на границите за вътрешни полети.

    Qantas ще отбележи 100 години от създаването си през ноември.

     

    Нова Зеландия Австралия коронавирус Qantas Jetstar

    Оценка на новината

    0