• Уорън Бъфет сключи сделка с Dominion Energy за над 10 млрд. долара

    Уорън Бъфет сключи сделка с Dominion Energy за над 10 млрд. долара

    „Berkshire Hathaway“ най-накрая дръпна спусъка.

    Уорън Бъфет сключи сделка с Dominion Energy за над 10 млрд. долара

    „Berkshire Hathaway“ най-накрая дръпна спусъка.

    Конгломератът похарчи 4 милиарда долара за закупуване на активи за пренос и съхранение на природен газ на Dominion Energy. Общо сделката възлиза на почти 10 милиарда долара. Това е първата голяма покупка на Berkshire след пандемията от коронавирус и последващия крах на пазара през март.

    На годишното събрание на акционерите през май, Бъфет разкри, че Berkshire Hathaway е натрупал рекордните парични средства в размер на 137 милиарда долара. "Ние не сме направили нищо, защото не виждаме нещо толкова привлекателно за правене", каза Бъфет по онова време.  

    Наскоро той сподели, че бързите действия, предприети от Федералния резерв през тази година, означават, че компаниите могат да получат по-голям достъп до финансиране на публичните пазари, отколкото те биха могли по време на финансовата криза през 2008 и 2009 г.

    За Dominion, тази сделка е част от прехода му към регулирана комунална компания, която се фокусира върху производството на чиста енергия от вятър, слънчева и природен газ. След продажбата, Dominion очаква, че 90% от бъдещите оперативни приходи ще дойдат от неговите комунални компании, които осигуряват енергия на повече от 7 милиона клиенти в щати като Вирджиния, Северна и Южна Каролина, Охайо и Юта.

    Dominion обяви също, че отменя проекта си за изграждане на тръбопровод на Атлантическия бряг с Duke Energy. Проектът на стойност 8 милиарда долара е изправен пред нарастващ регулаторен контрол и закъснения, които смекчиха прогнозираните разходи и породиха съмнения относно неговата икономическа осъществимост.

    В резултат на продажбата и своите опростени операции, Dominion предупреждава, че сега очаква оперативните й приходи за 2020 г. да бъдат 3,37 до 3,63 долара на акция. Прогнози бяха за $ 4.25 до $ 4.60 на акция.

    С тази сделка Bershire значително ще увеличи отпечатъка си в бизнеса с природен газ. С покупката Berkshire Hathaway Energy ще носи 18% от целия междудържавен пренос на природен газ в Съединените щати, спрямо 8% в момента.

    Съгласно сделката Berkshire Hathaway Energy ще придобие 100% от преноса на енергия на Dominion, газопровода Questar и газ от Каролина, и 50% от газопреносната система Iroquois. Berkshire също ще придобие 25% от Cove Point LNG - съоръжение за износ и съхранение на втечнен природен газ, който е един от едва шестте в САЩ.

    Berkshire Energy ще плати 4 милиарда долара в брой за активите и ще поеме дълг от 5,7 милиарда долара. Dominion планира да използва около 3 милиарда долара от приходите след данъци, за да изкупи акциите си по-късно тази година.

    Сделката подлежи на регулаторно одобрение и се очаква да приключи през четвъртото тримесечие.

     

    сделка Природен газ Berkshire Hathaway Dominion 10 млрд. долара

    Оценка на новината

    0