• SoftBank наема Goldman Sachs, за да проучи възможностите за продажба на британския дизайнер на чипове Arm Holdings

    SoftBank наема Goldman Sachs, за да проучи възможностите за продажба на британския дизайнер на чипове Arm Holdings

    Говорителите на SoftBank и Goldman Sachs отказаха коментар.

    SoftBank наема Goldman Sachs, за да проучи възможностите за продажба на британския дизайнер на чипове Arm Holdings

    SoftBank е наел една от най-старите инвестиционни банки - Goldman Sachs, за да проучи както първоначалното публично предлагане, така и продажбата на американския дизайнер на чипове Arm Holdings, твърдят източници.

    SoftBank наскоро започна да проучва опциите за продажба, след като получи интерес от външна страна. Не е ясно дали въпросната външна компания се интересува от закупуването на цялата или само на част от Arm, която беше придобита от SoftBank преди четири години за около 32 милиарда долара

    The Wall Street Journal за първи път съобщи, че SoftBank е наел Goldman Sachs, за да прецени процента печалба при продажба. Говорителите на SoftBank и Goldman Sachs отказаха коментар.

    SoftBank търси приходи, за да помогне на компаниите в своя фонд, много от които изпитваха големи трудности заради пандемията. SoftBank се съгласи да продаде около 21 милиарда долара от своя дял в T-Mobile след сливането на Sprint с третата по големина безжична компания в САЩ миналата година. Японският технологичен холдинг заяви, че планира да продаде активи до 41 милиарда долара.

    SoftBank купи Arm като инвестиция с идеята, че безжичната свързаност между ежедневните артикули като хладилници, автомобили и други устройства би довела до нови полезни сценарии. Arm заяви миналата седмица, че планира да прехвърли своите IoT подразделения в SoftBank. Съобщението беше направено, за да фокусира компанията върху първоначално публично предлагане след повече от година.

    Малко компании биха могли да си позволят да закупят цялата Arm без интензивен регулаторен контрол. Arm намери ниша като неутрален дизайнер на микропроцесори, който работи с много от най-големите производители на оборудване, включително с по-голямата част от смартфоните в света. Apple, Samsung и Qualcomm използват Arm технологията по различни начини.

    През последните години имаше няколко големи сделки с полупроводници след бурята на консолидацията от 2014 г. до 2016 г. Част от забавянето през последните години е свързана с опасенията на CFIUS (Комитетът по чуждестранни инвестиции в Съединените щати) относно споделянето на технологиите с китайските компании.

    Analog Devices обяви, че планира да закупи Maxim Integrated Products за около 21 милиарда долара в понеделник - сделка, която може да върне активността на пазара.

    Softbank продажба Goldman Sachs Arm Holdings

    Оценка на новината

    0