• Работодателите на големи технoлогични компании принуждават служителите си да си вземат повече почивни дни като превенция срещу “Burnout”

    Работодателите на големи технoлогични компании принуждават служителите си да си вземат повече почивни дни като превенция срещу “Burnout”

    Chegg, DocuSign, RingCentral и ServiceNow са сред компаниите, които са предоставили на служителите допълнително време за ваканция през последните няколко месеца.

    Работодателите на големи технoлогични компании принуждават служителите си да си вземат повече почивни дни като превенция срещу “Burnout”

    Технологичните компании са известни с щедростта си към служителите – в това число заплащане, отпуск и почивки. 

    Заради пандемията много от служителите прехвърлиха работния процес от офис средата към т.нар. „хоум офис“. Компаниите осигуриха на работниците си технически средства като монитори, уеб камери и друго оборудване, за да могат да изпълняват пълноценно и без прекъсване възложената им работа.

    Към днешна дата, много от служителите продължават да работят от вкъщи. Не е тайна, че домашната обстановка е място, където работата и личното време могат да се размият в безкрайно чистилище на екранно време и видео разговори. Това е лошо за психичното здраве и производителността на служителите. Затова компаниите се почувстваха задължени да "принудят" служителите си да излязат в истински отпуск, загърбвайки „хоум офиса“.

    Например, Chegg, настоява служителите му да си вземат почивен ден. 

    „Имаме неограничена политика за ваканция, но никой не си взема такава“, каза главният директор на комуникацията на Chegg - Хедър Хатло Портър. „Ако все пак решат да си вземат почивен ден, то използват това допълнително време, за да напишат имейл или да изпълняват други работни задачи, които са били склонни да пренебрегнат.“

    „Много хора просто се мотаят вкъщи и гледат Netflix, вместо да предприемат пътуване до някоя близка и безопасна дестинация. Служителите обсъждат това, което са гледали по телевизионните канали, по време на работните Zoom срещи, което не е никак професионално“, добави Портър.

    Проблемът е, че хората не искат да използват ваканционни дни, защото смятат, че не могат да правят това, което са правели, например, миналата или по-миналата година. Пътуването до чужда държава сега е предизвикателство, още повече, че съществува риск от заразяване. Да не забравяме, че дори и хората да са здрави, някои държави налагат задължителна карантина за пристигащите.

    Дрyга известна технологична компания - ServiceNow, позволява на американските служители „да си вземат толкова свободно време, колкото искат, като политиката е гъвкава и за служителите в други страни“. 

    Няколко други компании като DocuSign и RingCentral, позволиха на работниците си продължителен отпуск, но по екипи. 

    Изпълнителният директор на Ping Identity - Андре Дюра, смята, че неограничената ваканция просто не е достатъчна. Той е обезпокоен, че някои работници, особено тези на възраст между 20-те и 30-те години, все още не съумяват да създадат ясни разграничителни граници между професионалния и личния живот. „Независимо дали смятате, че имате нужда от почивка или не, просто го направете“, съветва Дюра..

    Не само големите компании се опитват да облекчат тежестта върху работниците. Codify дава на всички по една почивна седмица през това лято. Един от инвеститорите на Codify - Джош Фелсер, дори сподели в Twitter, решението на компанията.   

    ваканция Chegg ServiceNow DocuSign RingCentral Codify

    Оценка на новината

    0