• Печалбите на Amazon взривиха прогнозите на Уолстрийт

    Печалбите на Amazon взривиха прогнозите на Уолстрийт

    Amazon също така заяви, че е вложила над 9 милиарда долара в капиталови проекти.

    Печалбите на Amazon взривиха прогнозите на Уолстрийт

    Amazon (AMZN) отчете печалби за второто тримесечие, което взриви очакванията на Уолстрийт. Потребителските тенденции по време на пандемията от коронавирус превърнаха технологичния гигант в един от най-големите бенефициенти на кризата.

    Резултатите на компанията са още по-впечатляващи, като се има предвид, че тя призна разходи за над 4 милиарда долара, свързани с COVID-19.

    Оперативният паричен поток през тримесечието е нараснал с 42% - до 51,2 милиарда долара за последните дванадесет месеца, в сравнение с 36,0 милиарда щатски долара преди година. Нетните продажби пък са нараснали с 40% в сравнение с 63,4 милиарда долара преди година. Уеб услугата на Amazon - AWS, отбеляза ръст от 29%, тъй като повече компании прехвърлиха работния процес от офисната среда към т.нар "хоум офис".

    Патрик Муърхед, президент и главен анализатор на Moor Insights and Strategy, отбеляза, че AWS е на път да създаде годишна компания с приходи от $ 40B.

    Междувременно, Amazon заяви, че е вложила над 9 милиарда долара в капиталови проекти и отчита увеличение на капацитета си за доставка на хранителни стоки с повече от 160%.

    Създадохме над 175 000 нови работни места от месец март насам и сме в процес на назначаване на 125 000 от тези служители на редовни, щатни длъжности“, каза в изявление Изпълнителният директор - Джеф Безос„Дори в това непредвидимо време, ние вложихме значителни парични ресурси в икономиката през това тримесечие, инвестирайки над 9 милиарда долара в капиталови проекти, включително изпълнение, транспорт и AWS, добави той.

    Резултатите на Amazon увеличиха нетната стойност на Джеф Безос, който е най-богатият човек в света, с почти 10 милиарда до 189,5 милиарда долара, според данни на Bloomberg's Billionaires Index. Милиардерът е най-големият индивидуален акционер на неговата компания, притежаващ над 11% от акциите.

    Според прогнозите за третото тримесечие, предоставени от компанията, се очаква нетните продажби да достигнат между 87 милиарда и 93 милиарда долара, което ще рече 24% - 33% печалба от сравнителния период през 2019 г. Разходите, свързани с коронавируса, ще превишат 2 милиарда долара през третото тримесечие.

     

    печалба Amazon Джеф Безос Уолстрийт AWS

    Оценка на новината

    0