• САЩ и Китай се готвят за търговски преговори

    САЩ и Китай се готвят за търговски преговори

    Главният икономически съветник на президента Доналд Тръмп омаловажи опасенията, че първата фаза на търговската сделка ще се разпадне.

    САЩ и Китай се готвят за търговски преговори

    САЩ и Китай планират да обсъдят бъдещето на търговската си сделка през следващите дни, като Пекин настоява да разшири програмата, за да включи използването на приложенията TikTok и WeChat на територията на САЩ.

    Китай ще трябва да закупи американски стоки и услуги на стойност около 130 милиарда долара през втората половина на тази година, за да се съобрази с първоначалните условия на споразумението, подписано през януари. Виртуалната среща вероятно ще се състои следващата седмица, въпреки че все още няма официално обявена дата. Наред със закупуването на селскостопански стоки, китайските служители възнамеряват да задействат свалянето на потенциалните забрани на Тръмп за използването на двете приложения заради съображения за национална сигурност. 

    Коронавирусната криза и влошаването на отношенията между САЩ и Китай по отношение на всичко - от технологичната сигурност до Хонконг, оставиха търговията между двете държави на заден план.

    „Единствената област, в която се опитваме да комуникираме с Китай, е търговията“, заяви Лари Кудлоу, директор на Националния икономически съвет на Белия дом.

    Говорителят на външното министерство на Китай - Джао Лицян, заяви, че позицията на Китай по първа фаза на търговската сделка със САЩ остава непроменена. Той отбеляза още, че "TikTok, е просто платформа за осигуряване на забавления, развлечение за свободно време, показване на таланти на хора по целия свят. Приложението няма нищо общо с националната сигурност. "

    Отношението на Тръмп към Китай се очертава като политическо оръжие за демократите, които ще се опитат да го свалят на изборите през ноември. Преди три години администрацията на Тръмп започна разследване на китайското третиране на американската интелектуална собственост, което постави началото на търговска война между двете държави.

    Сега, по-малко от три месеца преди кандидатурата за преизбиране на Тръмп, администрацията му се бори да намери баланса между показването на твърдост и придържането към споразумението с Пекин.

    Скот Кенеди, китайски експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, заяви пред телевизия Bloomberg, че „е невероятно, че въпреки напрежението, което бушува в отношенията между САЩ и Китай, нито Тръмп, нито Си Дзинпин искат да провалят търговската сделка между двете държави."

    Китай се стреми да обезвреди бъдеща конфронтация със САЩ, като прави опити да предизвика преговори относно бъдещето на приложенията TikTok и WeChat в САЩ.

    Изпълнителните заповеди на Тръмп, които трябва да влязат в сила през септември, ще нанесат удар върху китайския гигант Huawei Technologies Co., тъй като заплашват да прекъснат комуникационните връзки между хората от най-големите икономики в света. САЩ продължават да твърдят, че китайските приложения събират информация за гражданите на САЩ и представляват сериозен риск за националната сигурност.

     

    САЩ Китай WeChat Tik Tok

    Оценка на новината

    0