• Изпълнителният директор на TikTok напусна компанията

    Изпълнителният директор на TikTok напусна компанията

    Кевин Майер се присъедини към TikTok на 1 юни.

    Изпълнителният директор на TikTok напусна компанията

    Изпълнителният директор на TikTok - Кевин Майер напусна компанията само месеци след назначаването му.

    „През последните седмици политическата обстановка рязко се промени. Направих изводи за това, което ще изискват структурните промени в корпорацията и какво означава това за глобалната роля, за която бях избран в компанията. На този фон и очакванията за скорошната резолюция, обявявам решението си да напусна компанията", сподели Майер в писмо до служителите на компанията.

    „Позицията, за която бях избран - включително и да ръководя TikTok в световен мащаб - ще изглежда много различно в резултат на действията на американската администрация за насърчаване на продажбата на американския бизнес“, добави той.

    Генералният директор на TikTok в САЩ Ванеса Папас ще бъде временният световен ръководител в компанията.

    „Оценяваме, че политическата динамика през последните няколко месеца значително промени обхватът на ролята на Кевин и напълно подкрепяме решението му. Благодарим му за отделеното време за фирмата и му пожелаваме само успехи занапаред“, заяви говорител на TikTok.

    Базираната в Пекин ByteDance, която притежава TikTok, води преговори с Microsoft, Oracle и други инвеститори в компанията за продажбата на своите операции в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

    В изпълнителна заповед, подписана от президента Доналд Тръмп на 6 август, се казва, че е възможно Китай да има достъп до лична и патентована информация на американците поради данните, събрани от TikTok.

    От своя страна TikTok последователно отрича тези твърдения и казва, че потребителските му данни в САЩ се съхраняват в самата страна с резервно копие в Сингапур и че нейните центрове за данни се намират извън Китай, което означава, че информацията не е била подчинена на китайското законодателство.

    В понеделник TikTok заведе дело срещу правителството на САЩ, в което твърди, че е лишен от надлежен процес. Това може да забави забраната и да даде повече време на TikTok да постигне по-добра сделка. От нея стана ясно още, че продажбата на TikTok трябва да приключи преди 15 септември или приложението може да бъде забранено в САЩ.

    Експертите отбелязаха, че съгласно действащото законодателство в Китай, може да принуди местните китайски компании като ByteDance и други да предадат данни на китайското правителство.

    Microsoft продажба ByteDance Кевин Майер TikTok

    Оценка на новината

    0