• Адаптация, непрекъснатост на бизнеса и коботи: опаковане и палетизиране

    Адаптация, непрекъснатост на бизнеса и коботи: опаковане и палетизиране

    Благодарение на многобройните си приложения - от проверка на качеството до заваряване - коботите на Universal Robots позволяват гъвкави, надеждни автоматични иновации за компании от всякакъв вид и размер. Те могат да се адаптират много бързо и да осигурят непрекъснатост на бизнеса в несигурни времена.

    Адаптация, непрекъснатост на бизнеса и коботи: опаковане и палетизиране

    Опаковането и разпределянето по палети включва някои от най-малко ергономичните задачи във веригата на доставки. Те са свързани със значителен брой повтарящи се движения, които често водят до мускулно-скелетни смущения сред работниците. Вдигането на тежки товари, навеждането и усукването при вземане или опаковане на стоки са неергономични, повтарящи се задачи, които крият риск от нараняване. Те могат да доведат и до човешка грешка, тъй като  вниманието на работниците намалява при продължителна работа. Тази комбинация от фактори прави колаборативните роботи идеален партньор за пакетирането и разпределянето на палети.

    Клиентите, които търсят начини да се справят с производствените пропуски, следствие от пандемията COVID-19, имат голям интерес към коботите, гарантиращи бърза възвръщаемост на инвестицията. Изправени пред внезапен ръст на търсенето на продукти като медицински консумативи и лични предпазни средства, някои от производствата  определиха  технологията на Universal Robots за опаковане и палетизиране  като ефективен начин за увеличаване на продукцията.

    По подобен начин ограниченията, наложени от COVID-19, изострят съществуващите трудови предизвикателства не само в производствената индустрия. Вече е по-трудно от всякога  да се намери персонал, а отсъствието поради болест е съществуващ риск. Освен това ограниченията за пътуване и социалното дистанциране правят използването на човешки труд непрактично в краткосрочен план. Коботите могат да бъдат необходимата помощ  в тези ситуации, като попълнят липсващата работна ръка и осигурят непрекъснатост на бизнеса въпреки неблагоприятните условия на работа.

     

    Коботите помагат за наемането на нови служители

    Използването на коботи за опаковане и палетизиране повишава нивото на производство. В много ситуации това може да доведе до наемане на нови служители. Такъв е случаят на RNB Cosméticos, Испания. Компанията внедрява шест UR10 кобота на Universal Robots  в своя завод с цел палетизиране на стоки. Коботите са много гъвкави и могат да се пригодят към различни задачи. Благодарение на тях RNB Cosméticos успява да увеличи производството си бързо и ефективно.

    С производствен цикъл от шест пакета на минута и способността на коботите да се приспособят към повече от 350 различни артикула, системата е толкова ефективна, че се наложи да бъдат наети нови служители, които да се справят със скока в производството.  Вече съществуващият персонал беше освободен от неергономичните и повтарящи се задачи като по този начин повиши набора си от професионални умения. Вместо да отговарят за опаковане и палетизиране, сега работниците са пренасочени към оператори на коботите. „Ние не наемаме експертен персонал, който да се справи с високотехнологичен робот. Ние превръщаме работниците си в експерти и увеличаваме нивото на техните умения.“, казва Аурелио Торнеро, главен инженер-мениджър на RNB Cosméticos.

     

    Коботи се справят с тежките товари на L'Oréal

    В завода на L'Oréal Индия в Пуне операциите в последната фаза на производството се извършваха ръчно, като служителите повдигаха приблизително 8 500 килограма  за една 8-часова смяна. L'Oréal Индия счете това за твърде голям ергономичен риск за своите работници и взе решение да внедри два UR10 кобота. Те позволиха на компанията напълно да елиминира човешкия труд при опаковане и палетизиране като по този начин подобриха общата ефективност на оборудването в завода с 5%, благодарение на спестеното време при подмяната на палетите. „Колаборативните роботи помогнаха за пълното елиминиране на ергономичния риск. Те са лесни за използване, не изискват поддръжка и са изключително ефективни. Наистина сме щастливи да работим с коботите на Universal Robots в завода си.“, казва Ранжит Екда.

     

    NIPPON ZETTIC комбинира най-добрите качества на хората и роботите в производството си

    Водещата паста за зъби в Япония NIPPON ZETTOC CO. LTD, внедри четири UR5 кобота за справяне с недостига на работна ръка на опаковъчната линия. „Хората работят гъвкаво, но при тях могат да възникнат и непредвидени ситуации, например внезапно да излязат от работа. Освен това имат различия в уменията“, казва г-н Джуничи Кано, мениджър производствени технологии в NIPPON. „Нашата цел е да направим производствена линия, която да обединява най-добрите характеристики на хората и роботите.“ Линията за опаковане на продуктовите кутии на компанията,  изискваше двама души, а сега на нея работят един човек и четири UR5 кобота. Това позволява непрекъснатост на производството, дори когато работниците излязат в почивка. UR5 ускориха производството, осигурявайки 30% увеличение в броя на опакованите продукти на час. Линията за опаковане във външни кутии вече е напълно автоматизирана от UR5 коботите, а  персоналът е ангажиран със  задачи с по-висока стойност, като доставка на материали и проверка на процеса.

     

    Палетизиращият магьосник стана фаворит

    Леснотo използване е целта, към която Universal Robots се стреми във всичките си решения. За да опрости програмирането на задачи за палетизиране, Universal Robots  включи специален съветник за палетизиране в операционната си система Polyscope. Магьосникът дава възможност на потребителя да посочи ъглите на кутията и да добави нейните размери докато коботът преценява къде трябва да бъдат поставени частите.

    Специализираният производител на аерокосмически компоненти Tool Gauge използва в своето съоръжение в Сиатъл, САЩ, съветника на Universal Robots за палетизиране, за да намали разходите за труд и да освободи работниците от повтарящи се и отнемащи време задачи. Първоначално една крехка медна обработена част се произвеждаше от висококвалифициран CNC машинист,  който трябваше да извади части от улея, да ги почисти, изплакне, изсуши и опакова. Сега UR3 кобот вдига частите, поставя ги във вана за изплакване, след това ги премества  в сушилня и пуска всяка част в отделна картонена клетка от схема на решетка.

    „Палетизиращият магьосник ни стана любимец“, обяснява производственият инженер в Tool Gauge, Стив Оустс. "Това е прост процес и е лесно за правене." Генералният мениджър в Tool Gauge, Джим Лий, изчислява, че компанията е спестила  9 000 долара от намалена работна ръка при първата поръчка. „Вече не губим таланта на нашите машинисти, а ги насърчаваме да се съсредоточат върху проекти с по-висока стойност като настройка и програмиране на машини с ЦПУ“, обяснява той.

     

    За Universal Robots:

    Universal Robots е  основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0