• САЩ забранява използването на още китайски приложения, сделката за TikTok е в застой

    САЩ забранява използването на още китайски приложения, сделката за TikTok е в застой

    Вашингтон води кампания срещу китайските технологични гиганти от Huawei до ByteDance.

    САЩ забранява използването на още китайски приложения, сделката за TikTok е в застой

    Администрацията на президента Доналд Тръмп разглежда забрана за използването на още китайски приложения, които биха могли да представляват заплаха за националната сигурност, заяви шефът на кабинета на Белия дом - Марк Медоус.

    Медоус отбеляза, че администрацията иска да забрани приложения, „които могат да събират лична информация и да имат потенциален риск за националната сигурност“.

    Вашингтон води кампания срещу китайските технологични гиганти от Huawei до ByteDance. Администрацията на Тръмп твърди, че Huawei и други китайски технологични компании събират американски потребителски данни и ги предават на Пекин. Това твърдение категорично се отрича от обвинените компании.

    Huawei, която произвежда мрежово оборудване и потребителски продукти, е изправена пред редица санкции, които вредят на бизнеса й и заплашват да я отрежат от ключовите полупроводници.

    Миналия месец Тръмп насочи поглед към Tencent, собственик на популярното китайско приложение за съобщения WeChat, и собственика на TikTok - ByteDance, чрез изпълнителни заповеди от 6 август, забраняващи транзакции с двете фирми. Малко след това Тръмп издаде отделна заповед, даваща на ByteDance срок от 90 дни да се откаже от американските операции на TikTok.

    В момента Oracle, както и екип от Microsoft и Walmart наддават за закупуване на част от бизнеса на TikTok. Очакваше се сделката, която може да бъде на стойност между 20 и 30 млрд. долара, да бъде приключена тази седмица.

    Китай актуализира списък на технологиите, подлежащи на ограничения за износ, които не е засегнал повече от десетилетие. Измененият списък включва технологии за „препоръчване на персонализирани информационни услуги, базирани на анализ на данни“. Китайското министерство на търговията заяви по-рано тази седмица, че ограниченията за износ не са насочени към конкретна фирма.

    TikTok разработи своя алгоритъм за препоръки, който представя на потребителите видеоклипове въз основа на редица фактори. ByteDance заяви, че  "стриктно ще спазва" законите.

    Не само САЩ преследват китайските технологични фирми. Индия забрани 118 приложения свързани с Китай през тази седмица, позовавайки се отново на опасения за националната сигурност. Геополитическото напрежение между Индия и Китай нараства заради спорната хималайска планинска граница в района на Ладак. През юни при граничен сблъсък между двете нации загинаха 20 индийски войници.

    Доналд Тръмп забрана WeChat ByteDance TikTok

    Оценка на новината

    0