• Китайските държавни медии подкрепиха сделката с TikTok

    Китайските държавни медии подкрепиха сделката с TikTok

    Global Times заяви, че ходът на Китай е повлиял значително на резултата от сделката.

    Китайските държавни медии подкрепиха сделката с TikTok

    Китайските държавни медии заявиха, че сделката на ByteDance за създаването на TikTok Global в САЩ е „разумна“. Все още се очаква одобрението на китайските власти относно сделката с американските гиганти Oracle и Walmart.

    Kитайският таблоид Global Times, заяви, че сделката с TikTok избягва „най-лошия сценарий“, въпреки че е „несправедливо“ ByteDance да бъде принуден да заеме тази позиция.

    В събота президентът Доналд Тръмп се съгласи на сделка, при която Oracle и Walmart ще вземат общ дял от 20% в TikTok Global. Oracle ще бъде доставчикът на облак, отговорен за съхраняването и обработката на потребителски данни в САЩ.

    Тръмп заяви, че сделката няма "нищо общо с Китай", а държавният секретар Майк Помпео заяви, че новото образувание ще бъде "контролирано от американци". Въпреки това, ByteDance потвърди, че ще има 80% дял от TikTok Global и че няма да прехвърли своите алгоритми и технологии на Oracle.

    По-рано Вашингтон потвърди, че TikTok Global ще бъде американска фирма, свободна от китайско влияние.

    TikTok Global ще бъде съвсем нова компания. Няма да има нищо общо с която и да е външна система, с която и да е външна държава, и  най-вече - няма да има нищо общо с Китай“, отбеляза Тръмп.

    Припомняме, че президентът на САЩ заплаши, че ще забрани приложението, ако не бъде продадено на някоя от големите компании в САЩ. Настоящата сделка обаче не представлява пълно придобиване и TikTok засега успява да предотврати налагането на тази забрана от САЩ.

    „Трябва да се отбележи, че планът е по-евтин за ByteDance, отколкото спирането или пълната продажба на американски компании, и е значително по-разумен“, гласи редакцията на Global Times. "Той показва, че ходовете на ByteDance за защита на законните му права до известна степен работят."

    По-рано този месец, Китай направи изменения в своя списък с ограничения за износ, за да включи технологии за „препоръчване на персонализирани информационни услуги, базирани на анализ на данни“. Той не посочва конкретно ByteDance, но се вижда, че добавката се отнася до алгоритъма за препоръчване на видео, който е ключов фактор за нарастващата популярност на TikTok.

    САЩ Китай Вашингтон ByteDance TikTok

    Оценка на новината

    0