• Окръжният съд на САЩ блокира заповедта за забрана на TikTok

    Окръжният съд на САЩ блокира заповедта за забрана на TikTok

    Остана в сила обаче другата заповед, която трябва да влезе в сила на 12 ноември и може ефективно да направи TikTok неизползваем.

    Окръжният съд на САЩ блокира заповедта за забрана на TikTok

    След изслушване в неделя съдията Карл Никълс от Окръжния съд на Съединените щати в окръг Колумбия издаде заповед срещу тази на администрацията на Тръмп. Припомняме, че последната съдържаше в себе си забрана за изтеглянето на TikTok от магазините за приложения на територията на САЩ.

    TikTok каза в изявление: „Радваме се, че съдът се съгласи с нашите правни аргументи и издаде заповед, възпрепятстваща прилагането на забраната за приложението TikTok. Ще продължим да защитаваме правата си в полза на нашата общност и служители.!"

    Министерството на търговията на САЩ заяви, че ще продължи да защитава изпълнителната заповед, която „е в съответствие със закона и насърчава законните интереси на националната сигурност“.

    „Правителството ще се съобрази със заповедта и вече е предприело незабавни стъпки за това“, се казва в изявлението на отдела.

    По-рано този месец Министерството на търговията заяви, че TikTok ще трябва да бъде премахнат от магазините за приложения на САЩ на 20 септември. Тази поръчка е отложена със седмица, до 27 септември, тъй като преговорите за сделката за бъдещето на TikTok в САЩ продължават.

    Oracle и Walmart ще вземат 20% дял в нова базирана в САЩ компания, наречена TikTok Global. ByteDance, китайската компания майка на TikTok, заяви, че ще притежава 80%. Но Oracle оспори това, казвайки, че ByteDance няма да притежава "никаква собственост" върху TikTok Global.

    Вашингтон не пропусна отново да отбележи, че TikTok, собственост на ByteDance, представлява заплаха за националната сигурност, тъй като американските потребителски данни могат да бъдат събирани от правителството на Китай. Това е твърдение, което TikTok нееднократно отрича.

    По време на изслушването  Джон Е. Хол, адвокат на TikTok, заяви, че всяка забрана за изтегляне на приложението ще бъде "безпрецедентна" и "ирационална".

    „Това е просто поредния груб опит за разбиване на компанията“, добави той.

    САЩ продължава да твърди, че ByteDance има значителни и тесни връзки с ККП (Китайската комунистическа партия), които потенциално биха могли да бъдат използвани за улесняване на техния дневен ред и натиск върху ByteDance.“

     

    Walmart забрана ByteDance TikTok Oracle

    Оценка на новината

    0