• ByteDance разполага с още една седмица за продажбата на TikTok

    ByteDance разполага с още една седмица за продажбата на TikTok

    Министерството на финансите на САЩ и TikTok отказаха коментар по темата.

    ByteDance разполага с още една седмица за продажбата на TikTok

    Според докладите на ByteDance е дадена още една седмица, за да разпродаде бизнеса на TikTok в САЩ и да избегне забраната за използване на приложението на територията на страната.

    Комисията по чуждестранни инвестиции (CFIUS) заяви пред ByteDance, че има срок до 4 декември да осигури сделка. Удължаването идва след като първоначалният краен срок от 12 ноември беше изместен на 27 ноември.

    Говорител на Министерството на финансите каза пред Financial Times и BBS, че CFIUS е предоставил удължаването, "за да се даде време за преглед на преработено представяне", което наскоро е получило.

    Президентът Доналд Тръмп заяви на ByteDance на 14 август, че трябва да намери подходящ купувач за американския бизнес на TikTok за 90 дни или да бъде блокиран в страната. По това време Тръмп подписа директива CFIUS, казвайки, че приложението за кратко видео представлява риск за националната сигурност.

    TikTok нееднократно отрече да представлява такъв риск.

    Директивата гласи, че ByteDance трябва да „продаде всякакви материални или нематериални активи или имущество, независимо къде се намира, използвано за активиране или подпомагане на работата на ByteDance на приложението TikTok в Съединените щати.“

    Walmart и Oracle обсъждаха потенциална сделка в продължение на месеци, но нищо не се реализира. Други компании, включително Microsoft, също бяха в ход в различни моменти.

    По-рано този месец CNBC съобщи, че TikTok не е имал смислен диалог с CFIUS от седмици. По това време мениджърите в TikTok все още се интересуваха от завършване на технологично партньорство с Oracle, за да задоволят опасенията за националната сигурност - дори ако новоизбраният президент Джо Байдън не е толкова загрижен за рисковия профил на TikTok под китайска собственост.

    САЩ продажба забрана Tik Tok ByteDance

    Оценка на новината

    0