• Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд получи първото си одобрение

    Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд получи първото си одобрение

    AstraZeneca Plc и ваксината против COVID-19 на Университета в Оксфорд спечелиха разрешението за ползване на Обединеното кралство

    Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд получи първото си одобрение

    AstraZeneca Plc. и ваксината против COVID-19 на Университета в Оксфорд спечелиха разрешението за ползване на Обединеното кралство, отбелязвайки първото одобрение в световен мащаб на ваксината, която ще бъде от ключово значение за подпомагането на масовата имунизация, въпреки продължаващите въпроси относно нейната ефективност.

    Ваксината ще бъде приоритетна за най-уязвимите групи в страната, като имунизациите започват в понеделник, според правителството. Това е втората ваксина против коронавирус, която е разрешена за спешна употреба във Великобритания, след като Pfizer Inc. и BioNTech SE получиха разрешение за ползване в началото на декември.

    Този ход ще помогне на Обединеното кралство да увеличи ваксинациите, тъй като нарастването на коронавирусните инфекции, подхранвано от нов щам, оказва все по-голям натиск върху болниците. Премиерът Борис Джонсън каза на членовете на парламента, че одобрението предлага „надежда за милиони в тази страна и по света“.

    Великобритания стартира една от най-бързите програми за ваксинация в западния свят, като най-малко 800 000 души са получили имунизацията на Pfizer, съобщи британският регулатор. Обединеното кралство надмина и САЩ, които имунизират средно 200 000 души на ден и са използвали само малък процент от наличните си дози.

    Въпреки необходимостта от повече ваксини, британският регулатор е изправен пред въпроси относно бързото одобрение на ваксината на AstraZeneca. Решението "вероятно ще се окаже противоречиво", казва анализаторът Сам Фазели в публикация.

    Клиничните изпитвания показват различни нива на ефективност при два режима на дозиране, като този, който се представя по-добре, е резултат от грешка.

    Великобритания Covid-19 AstraZeneca Нова ваксина

    Оценка на новината

    0