• Служители на Google и компанията майка Alphabet Inc. обявиха създаването на синдикат

    Служители на Google и компанията майка Alphabet Inc. обявиха създаването на синдикат

    Конфликтът ескалира след години на конфронтация между работниците и ръководството на интернет гиганта.

    Служители на Google и компанията майка Alphabet Inc. обявиха създаването на синдикат

    Съюзът на работниците заяви, че ще бъде отворен за всички служители и изпълнители, независимо от тяхната роля или класификация. Той ще събира вноски, ще плаща на организаторския персонал и ще има избран съвет на директорите.

    Усилията за обединение, рядка кампания в рамките на голяма американска интернет компания, се подкрепят от Communications Workers of America, като част от неотдавнашна технологична инициатива, известна като CODE-CWA. Служителите на Google, които се присъединяват към Съюза на работниците, също ще бъдат членове на CWA Local 1400.

    „Ще наемем квалифицирани организатори, за да гарантираме, че всички служители в Google знаят, че могат да работят с нас, ако всъщност искат да видят как тяхната компания отразява техните ценности“, заяви Дилън Бейкър, софтуерен инженер в Google, в изявление.

    Успешният съюз на Alphabet може да ограничи властта на ръководителите, като същевременно вдъхнови подобни усилия в Силициевата долина, която досега избягва обединението. Групата заяви, че планира да се заеме с въпроси, включително компенсации, класификация на служителите и видовете работа, с които Google се занимава.

    В съобщението не се уточнява дали новата организация ще се опита да осигури подкрепа на мнозинството сред работната сила на Alphabet, официално признаване от Alphabet или колективно договаряне с компанията, процес, на който американските корпорации агресивно се противопоставят.

    Членството на CWA включва някои работници, като служители на държавни университети в Тенеси, които участват в колективни действия, без да имат законни права за колективно договаряне.

    През последните години Google се сблъска с някои служители заради договори с военните, различното отношение към служителите по договор и богат пакет за напускане на изпълнителен директор, свален от власт заради предполагаем сексуален тормоз.

    Протестите на работници от Google през 2018 г. принудиха компанията да прекрати договора за изкуствен интелект на Пентагона. Въстанията на служителите също накараха компанията да ограничи използването на принудителен арбитраж през същата година.

    CWA подкрепя активисти на Google поне от 2019 г., когато синдикатът подаде жалба до Националния съвет по трудови отношения, твърдейки, че работниците са уволнени за колективни действия. През декември главният съветник на агенцията разгледа някои от тези твърдения, обвинявайки Google в незаконно уволнение, разпит и наблюдение на служители на активисти.

    Google отрече неправомерни действия, заявявайки, че подкрепя правата на работниците и че въпросните служители са наказани за „сериозно нарушение на нашите правила и неприемливо нарушение на доверена отговорност“.

    google Alphabet Съюз на работниците синдикат

    Оценка на новината

    5.00