• Ваксината против COVID-19 на Moderna Inc. спечели одобрението на регулатора на Европейския съюз за лекарствата

    Ваксината против COVID-19 на Moderna Inc. спечели одобрението на регулатора на Европейския съюз за лекарствата

    Препоръката беше обявена от Европейската агенция по лекарствата по-рано днес.

    Ваксината против COVID-19 на Moderna Inc. спечели одобрението на регулатора на Европейския съюз за лекарствата

    Ваксината против COVID-19 на Moderna Inc. спечели одобрението на регулатора на Европейския съюз за лекарствата, освобождавайки пътя за второ „оръжие“ в борбата на съюза за ограничаване на пандемията.

    Препоръката беше обявена от Европейската агенция по лекарствата по-рано днес. „Европейската комисия работи на пълни обороти по последната стъпка за действие“, заяви президентът Урсула фон Дер Лайен в публикация.

    Лидерите на ЕС са изправени пред нарастващ натиск за ускоряване на вноса и разполагането на ваксини, за да овладеят ръста на вирусните инфекции в целия континент. 27-членният блок започна имунизациите миналата седмица с ваксината, разработена от Pfizer Inc. и BioNTech SE, но темпото на внедряване е неравномерно, което доведе до неблагоприятни сравнения с Великобритания и САЩ.

    Досега Франция беше ваксинирала по-малко от 10 000 души, в сравнение с над 300 000 в Германия, оказвайки натиск върху президента Еманюел Макрон за ускоряване на ваксинациите. За разлика от това САЩ са имунизирали над 5 милиона души, а Великобритания - над 1,3 милиона.

    Акциите на Moderna поскъпнаха с 2,6% преди откриването на борсите в САЩ. Ваксината е разработена от Националния здравен институт и се прилага в режим на две дози. Подобно на изстрела Pfizer-BioNTech, той се основава на технология за пратеник РНК, която преди това не е била използвана при имунизации. Ваксината на Moderna бе разрешена за спешна употреба от американските регулатори на 18 декември.

    компании ЕС Covid-19 ваксина Moderna Inc.

    Оценка на новината

    5.00