• Акциите на Amazon ще бъдат наред и след оттеглянето на Безос от поста на изпълнителен директор

    Акциите на Amazon ще бъдат наред и след оттеглянето на Безос от поста на изпълнителен директор

    Неговият заместник ще бъде Анди Джаси, който ръководи облачния бизнес на AWS. Но що се отнася до акциите на Amazon, това няма да окаже голямо влияние.

    Акциите на Amazon ще бъдат наред и след оттеглянето на Безос от поста на изпълнителен директор

    Както се очакваше, Amazon (NASDAQ: AMZN) имаше забележително тримесечие. Но, разбира се, основната новина беше, че главният изпълнителен директор Джеф Безос обяви, че ще се оттегли от тази позиция през третото тримесечие и ще поеме ролята на изпълнителен председател. Неговият заместник ще бъде Анди Джаси, който ръководи облачния бизнес на AWS. Но що се отнася до акциите на Amazon, това няма да окаже голямо влияние.

    Нека първо разгледаме подробностите за тримесечието. Нетните продажби скочиха с 44% до 125,6 млрд. долара, а нетните приходи достигнаха 3,3 млрд. долара, или 14,09 долара на акция. Що се отнася до Уолстрийт, консенсусът беше най-високата линия да достигне 119,7 млрд. долара, а печалбата - 7,23 долара на акция.

    За текущото тримесечие, Amazon прогнозира продажби от 100 до 106 млрд. долара, в сравнение с консенсуса на анализаторите от 95,8 млрд. долара. Очаква се оперативният доход да варира от 3 до 6,5 милиарда долара.

    Единственото разочарование беше облачният бизнес. Приходите са нараснали с 28% до 12,7 милиарда долара. И все пак Уолстрийт търсеше 12,83 милиарда долара.

    Пандемията COVID-19 ускори светската тенденция на растеж на електронната търговия. И дори когато нещата започнат да се нормализират заради ваксините от компании като Pfizer (NYSE: PFE) и Moderna (NASDAQ: MRNA), пазарът вероятно ще продължи да показва силен растеж.

    Електронната търговия се превърна в естествена част от ежедневието - а Amazon е доминиращият играч. Според проучването на eMarketer компанията представлява около 40% от всички транзакции в САЩ. Също така помага, че компанията е изградила усъвършенствана верига за доставки, подкрепена с модерна роботика и AI (изкуствен интелект), която се монетизира със системата Prime.

    Така че в по-голямата си част Безос прави своя преход в точното време. Бизнесът на компанията е в отлична форма и в дългосрочен план все още остава ярък.

    акции компании Amazon Джеф Безос Анди Джаси

    Оценка на новината

    5.00