• Facebook ще позволи на потребителите да прехвърлят данните си към други платформи

    Facebook ще позволи на потребителите да прехвърлят данните си към други платформи

    Facebook ще позволи на потребителите да прехвърлят копие от своите публикации и бележки в Blogger, Google Docs и WordPress.

    Facebook ще позволи на потребителите да прехвърлят данните си към други платформи

    Facebook подновява призивите си към Конгреса да създаде насоки за това как онлайн услугите трябва да правят данните на потребителите достъпни за прехвърляне към други платформи, тъй като разширява собствената си функция, за да направи точно това.

    Facebook обяви в понеделник, че разширява инструмент, който позволява на потребителите да прехвърлят данните си към други услуги. Facebook ще позволи на потребителите да прехвърлят копие от своите публикации и бележки в Blogger, Google Docs и WordPress. Компанията вече има начин потребителите да прехвърлят своите снимки и видеоклипове и към други услуги.

    Законодателите се застъпват за така наречените функции за преносимост на данни като начин за изравняване на условията за нови участници в технологичната индустрия. Facebook привлече антитръстовия контрол и в момента е изправен пред правни предизвикателства от Федералната търговска комисия и широка коалиция от държави, за които се твърди, че нелегално поддържат монополна власт. Някои законодатели смятат, че ако потребителите могат по-лесно да свалят данните си от услугите на Facebook, това може да ги стимулира да напуснат. Тогава това ще отвори път за нови иноватори да растат в пространството на социалните медии.

    Самият Facebook се застъпва за законите за преносимост на данните и използва старта в понеделник, за да илюстрира как по-твърдите насоки около процеса могат да позволят по-голям и по-сигурен поток от данни между услугите.

    Например, когато потребителите прехвърлят своите публикации и бележки чрез новата функция, тези трансфери няма да включват коментари от приятели във Facebook или публикации, които приятелите са оставили на страницата на потребителите. Това се дължи на правната неяснота около това кой е собственик на тези данни, особено при липсата на федерален закон за неприкосновеността на личния живот. Facebook вече има проблеми с това как е предоставил достъп на разработчик на трети страни до потребителски данни на приятели без тяхното изрично разрешение по време на скандала с Cambridge Analytica.

    В бяла книга, публикувана през 2019 г., Facebook повдигна въпроси дали „социалната графика“ на платформата - или тяхната мрежа от приятели, които потребителят поддържа на платформата - трябва да бъде преносима към други услуги. Въпреки че идеята за преносимост има за цел потребителите да поемат собствеността върху техните данни и да позволяват по-голяма конкуренция, тя може да срещне опасения относно поверителността, когато не е ясно кой притежава данните или е избрал трансфера.

    Съществува и несигурност около това кои служби трябва да носят отговорност, ако данните са компрометирани по време на прехвърляне. Facebook вярва, че това е друго място, където Конгресът може да изчисти объркването.

    Конгресът може също така да определи стандарти за видовете данни, които услугите трябва да предоставят за трансфер. Те също така могат да зададат мантинели, за да предотвратят прехвърлянето на определени видове данни.

    Някои данни, които Facebook събира, се извършват пасивно или включват изводи, които услугата прави за потребителите, включително за защита на целостта на услугата.  Mениджърът на публичната политика на Facebook - Биджан Мадхани, предположи, че може да е от полза за потребителите да пазят тези данни от заявките за преносимост, за да поддържат целостта на тази функция.

    Мадхани добави още, че Facebook планира да продължи да работи по инструмента и да добави дестинации за потребителите, които да прехвърлят своите данни. Той каза, че потребителите могат да разгледат типовете данни, които вече са налични за изтегляне, за да разберат какво може да последва при инструмента за прехвърляне.

    потребители facebook Конгрес преносимост на данни

    Оценка на новината

    5.00