• United Airlines ще закупи 15 ултрабързи самолета

    United Airlines ще закупи 15 ултрабързи самолета

    Компанията вярва, че сделката ще донесе ползи.

    United Airlines ще закупи 15 ултрабързи самолета

    United Airlines обяви, че купува 15 самолета от Boom Supersonic с опцията да закупи още 35 в даден бъдещ момент.

    Първият търговски свръхзвуков самолет на Boom, Overture, все още не е построен или сертифициран. Той е насочен към началото на пътническото обслужване през 2029 г. със самолет, който може да лети с 1.7 Маха и да намали наполовина някои полетни времена. Това означава, че полет от Ню Йорк до Лондон, който обикновено трае седем часа, ще отнеме само 3,5 часа.

    „Визията на Boom за бъдещето на търговската авиация, съчетана с най-здравата мрежа в индустрията в света, ще даде на бизнес пътуващите и туристите за свободното време достъп до звездно полетно изживяване“, заяви изпълнителният директор на United, Скот Кирби, в съобщението, с което обяви сделката.

    Въпреки че условията на продажбата не бяха разкрити, компаниите вярват, че сделката ще доведе до незабавни ползи.

    Откакто е основана през 2014 г., базираната в Денвър Boom Supersonic е събрала 270 милиона долара капитал и е нараснала до 150 служители. За основателя и главен изпълнителен директор Блейк Шол получаването на твърда поръчка с наследена авиокомпания потвърждава неговата визия за връщане на свръхзвукови полети.

    „Първото в света споразумение за покупка на свръхзвуков самолет с нулеви въглеродни емисии бележи значителна стъпка към нашата мисия за създаване на по-достъпен свят“, заяви Шол в изявление.

    За United поръчването на свръхзвукови самолети Boom се вписва в стратегията, която Кирби очерта, откакто стана изпълнителен директор преди година. По-рано тази година United взе участие в стартиращия eVTOL Archer Aviation, докато си партнира с Mesa Airlines, за да поръча 200 електрически самолета, проектирани да летят на кратки разстояния. Това се случи, след като United обяви многомилионна инвестиция в стартиране на улавянето на въглерод и се ангажира да бъде неутрален до 2050 г.

    Част от това, което направи покупката на свръхзвукови самолети привлекателна за United, е планът на Boom да захранва самолетите с двигатели, които ще работят на устойчиво авиационно гориво.

     

    И все пак, предстои да видим дали планът на Boom за връщане на свръхзвукови търговски самолети ще стане реалност. Компанията планира да направи първия си полет по-късно тази година с демонстрационен самолет, наречен XB-1

    United Airlines Boom свръхзвуков самолет

    Оценка на новината

    5.00