• SoftBank инвестира в шведската финтех компания Klarna

    SoftBank инвестира в шведската финтех компания Klarna

    Компанията се класира на 5-то място в миналогодишния списък на CNBC Disruptor 5.

    SoftBank инвестира в шведската финтех компания Klarna

    Шведската финтех компания Klarna заяви, че е събрала 639 милиона долара в нов кръг на финансиране, воден от SoftBank, оценявайки компанията на 45,6 милиарда долара.

    Klarna е един от най-големите доставчици на услуги „купувай сега плащай по-късно“, който позволява на хората да финансират покупките си без лихва за период от месечни вноски. Тези услуги са станали особено популярни от началото на пандемията на коронавирус.

    Последната инвестиция в Klarna, ръководена от Vision Fund 2 на SoftBank, затвърждава статута й на най-добрия финтех еднорог и втория по големина финтех стартъп чрез оценка след Stripe.

    „Потребителите продължават да отхвърлят револвиращия кредит, натоварен с лихви и такси, и се придвижват към дебит, като същевременно търсят опит на дребно, който да отговаря по-добре на техните нужди“, заяви Себастиан Сиемятковски, основател и главен изпълнителен директор на Klarna.

    „По-прозрачните и удобни алтернативи се съобразяват с променящите се предпочитания на потребителите в световен мащаб и стимулират световния растеж“, добави той.

    Klarna, регулирана банка, се представя като алтернатива на кредитните карти, индустрия, която компанията смята за вредна за потребителите. Но тя е изправена пред нарастващ контрол в Обединеното кралство, където правителството призовава за нови правила, които да въведат регулаторен надзор в сектора „купувай сега плащай по-късно“.

    Klarna прави пари, като взема такса от търговци всеки път, когато клиент прави транзакция. В него се казва, че търговците, които използват услугата му, често виждат увеличение на продажбите в резултат на това. Конкурентите на компанията включват австралийските Afterpay и Affirm, американската финтех компания от съоснователя на PayPal Макс Левчин.

    Klarna отчете рекордни годишни приходи от 1,2 млрд.долара през 2020 г. Загубите обаче също се покачиха с 50% до около 109,2 млн.долара поради увеличените разходи, свързани с международната му експанзия.

    Инвестицията бележи последната от поредица големи инвестиции в европейския технологичен сектор.

    Шведският производител на батерии Northvolt заяви тази седмица, че е събрал 2,75 млрд.долара в кръг, оценявайки компанията на 11,75 млрд.долара. Миналата година бележи рекорд за европейските технологии, като стартиращите компании на континента са събрали 52 милиарда долара, според Pitchbook. Към 7 юни европейските стартиращи компании вече са събрали 45 милиарда долара от началото на 2021 година.

    Другите поддръжници на Klarna включват такива като китайския финтех гигант Ant Group и американските рапъри Snoop Dogg и ASAP Rocky.

    Миналият месец Klarna беше засегната от нарушаване на данни, като потребителите съобщаваха, че са случайно влезли в акаунтите на други хора. Фирмата временно изключи приложението си. В публикация в блог Klarna заяви, че проблемът, който е засегнал повече от 9500 потребители, е грешка, причинена от „човешка грешка“ и че е „информирала съответните органи“.

    инвестиция Softbank финтех компании Klarna

    Оценка на новината

    0