• IKEA бе глобена с 1,2 милиона долара за шпионаж на френските си служители

    IKEA бе глобена с 1,2 милиона долара за шпионаж на френските си служители

    Шведската фирма отрича да е създала широко разпространена система за шпионаж.

    IKEA бе глобена с 1,2 милиона долара за шпионаж на френските си служители

    Френски съд осъди IKEA да плати 1 милион евро (1,2 милиона долара) глоба за шпиониране на френския си персонал.

    Най-големият световен търговец на мебели беше признат за виновен за неправилно събиране и съхраняване на данни за своите служители.

    Френският клон на Ingka Group, който притежава повечето магазини на IKEA в световен мащаб, беше обвинен в подслушване на своите работници и някои клиенти в продължение на няколко години.

    Групата мебели Flatpack, която признава, че има някои неправилни практики, е обвинена в нарушаване на поверителността на служителите, като преглежда записите на техните банкови сметки и понякога използва фалшиви служители, за да пише доклади за персонала.

    Представители на работниците заявиха, че информацията е използвана за насочване на синдикални лидери в някои случаи или използвана в полза на IKEA при спорове с клиенти, след като фирмата е обхождала данни за финансите на хората и дори какви коли са карали. Установено е също, че е платил за достъп до полицейски досиета.

    Компанията заяви, че преразглежда съдебното решение, за да провери дали са необходими допълнителни мерки, след като предприе стъпки за премахване на тактиката за наблюдение.

    В IKEA работят около 10 000 души във Франция, който е третият по големина пазар след Германия и САЩ, и експериментира с нови формати там, включително магазин, пуснат през 2019 г. в сърцето на Париж. Той е най-известен със своите огромни магазини за самообслужване извън града, но много купувачи са се пренасочили онлайн, особено по време на блокирането на пандемията, когато търсенето на офис мебели, буркани за храна и готварски продукти нараства силно.

    Оперативната печалба на групата Ingka през годината до края на август 2020 г. е намалена, засегната от затварянето на магазини по време на коронавирусната криза, въпреки че прогнозира възстановяване.

    Бившият главен изпълнителен директор на фирмата във Франция, Жан-Луи Байо, беше признат за виновен по случая и му присъди две години условна присъда. Съдиите го глобиха с 50 000 евро за съхранение на лични данни.

    Обвиненията се съсредоточиха върху периода 2009-2012 г., въпреки че прокурорите заявиха, че шпионската тактика е започнала в началото на 2000-те.

    Общо 15 души са изправени пред обвинения в процеса. Двама от обвиняемите бяха признати за невиновни по всички обвинения срещу тях, включително полицай, и Стефан Вановербеке, който управляваше IKEA във Франция от 2010 до 2015 г. и все още има ръководна позиция в операциите на дребно на групата.

    Други бяха освободени по някои обвинения, като систематично разкриване на поверителна информация, но бяха признати за виновни на други, включително незаконно получаване на лични данни.

    Санкциите варираха от 5000 евро глоба за бивш ръководител на човешки ресурси до няколко условни присъди в затвора.

    IKEA уволни няколко мениджъри и преработи вътрешната си политика, след като обвиненията излязоха наяве през 2012 г.

    глоби Ikea лични данни съд Ingka Group

    Оценка на новината

    5.00