• Vattenfall получи разрешение да изгради проект в Холандия

    Vattenfall получи разрешение да изгради проект в Холандия

    Широк кръг от заинтересовани страни ще бъдат включени, ако проектът бъде напълно реализиран.

    Vattenfall получи разрешение да изгради проект в Холандия

    Шведската енергийна компания Vattenfall получи разрешение да изгради проект в Холандия, който планира да комбинира слънчевата енергия със земеделието, в последния пример за това как възобновяемите енергийни източници и селското стопанство могат потенциално да се свържат помежду си.

    В изявление по-рано тази седмица, ръководител на Vattenfall за слънчево развитие в Холандия, обясни как проектът ще „редува редове панели с ленти, където се отглеждат различни култури за биологично земеделие“.

    Пилотът, известен като Symbizon, трябва да продължи четири години и да се намира в Алмере, на изток от Амстердам. Финансирането идва от холандското министерство на икономиката.

    Шутен каза, че ще бъдат използвани двустранни слънчеви панели, за да се осигури „достатъчен добив на светлина“. Такава настройка би позволила също така панелите да „улавят отразената светлина от почвата, културите и съседните редове и да я използват за производство на слънчева енергия“.

    Въпреки че плановете са направили крачка напред, Vattenfall все още не е потвърдил дали проектът действително ще напредне. Решение за това се очаква до края на 2021 г. Ако получи зелена светлина, строителните работи ще започнат през 2022 г.

    Широк кръг от заинтересовани страни ще бъдат включени, ако схемата бъде напълно реализирана. Те включват независима изследователска организация TNO, която ще разработи „алгоритъм за слънчево проследяване“, за да проследява енергията и добивите, наред с други неща.

    Идеята за разполагане на слънчеви панели върху земеделска земя съществува от много години. Едно направление от това се нарича агроволтаици, което също се нарича агрофотоволтаици.

     

    Според германския институт Fraunhofer за слънчеви енергийни системи ISE, агроволтаиците "позволяват двойното използване на земята за събиране на реколтата от селското стопанство и слънчевата енергия."

    Идеята зад концепцията води началото си от началото на 80-те години и се приписва на Адолф Гьоцбергер, основател на Fraunhofer ISE, и неговия колега Армин Застроу. Според Института агроволтаичните инсталации са нараснали от около 5 мегавата през 2012 г. до приблизително 2,9 гигавата през 2018 г.

    Слънчевите панели могат да се използват и за подпомагане на работещите в селското стопанство при ежедневните им дейности. 

    Организацията за прехрана и земеделие на ООН отбеляза, че „слънчевите технологии се превръщат в жизнеспособна възможност както за големите, така и за дребните фермери“.

     

    проект Холандия Vattenfall Fraunhofer

    Оценка на новината

    5.00