• Някои от най-големите IPO-та на 2020 г. отбелязаха спад

    Някои от най-големите IPO-та на 2020 г. отбелязаха спад

    Ротацията на технологичните акции по-рано тази година разби облачни акции като Fastly и Snowflake.

    Някои от най-големите IPO-та на 2020 г. отбелязаха спад

    Някои от най-горещите технологични IPO-та за годината, включително Rivian, Affirm и Roblox, паднаха на пазара в понеделник, тъй като технологичният Nasdaq потъна с повече от 1%. Междувременно S&P 500 затвори леко отрицателно, а Dow Jones Industrial Average остана положителен, индикация, че инвеститорите се въртят от технологичната индустрия.

    Въпреки че няма ясна причина за разпродажбата, акциите, които имаха едни от най-големите покачвания тази година, усещат натиск. Affirm, който отбеляза бърз растеж на акциите на фона на новото си партньорство с Amazon, спадна с повече от 9%. Roblox, който се възползва от нарастващия интерес към метавселената, затвори почти 11%.

    Разпродажбата на производителя на електрически превозни средства Rivian, който беше оценен пред Ford и General Motors след пазарния си дебют и се очаква да конкурент на Tesla, продължи в понеделник. Акциите му паднаха с повече от 8%, тъй като инвеститорите продължават да печелят.

    Страхът от по-високи лихвени проценти, което обикновено означава намаляване на очаквания ръст на печалбите за инвеститорите, може да допринесе за разпродажбата. И все пак президентът Джо Байдън номинира председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл за втори мандат в понеделник и първото повишаване на лихвите на Фед не се очаква най-рано през лятото на 2022 г.

    На фона на потенциални повишения на лихвените проценти, анализаторите на Goldman Sachs призоваха портфейлните мениджъри да се съсредоточат върху „акциите на растеж с повишена текуща рентабилност“ и да се държат далеч от бързоразвиващи се фирми, оценявани изцяло от дългосрочните очаквания за растеж.

    „Нашата препоръка е да избягваме бързо развиващи се фирми, оценени изцяло на базата на дългосрочни очаквания за растеж, които ще бъдат по-уязвими към риска от повишаване на лихвените проценти или разочароващи приходи“, пишат анализатори. „За разлика от тях, акциите на растеж с повишена текуща рентабилност имат сравнително по-кратка продължителност и следователно са по-малко изложени на риска от повишаване на лихвените проценти."

    Някои от тези технологични компании, цитирани с висока рентабилност и бърз растеж на очакваните приходи, включват Palantir, Zoom, Meta и Alphabet.

    Някои от най-големите IPO-та на 2020 г. също отбелязаха спад. Asana падна с почти 23%, DoorDash падна с около 6%, а Airbnb потъна със 7% в понеделник.

    Ротацията на технологичните акции по-рано тази година разби облачни акции като Fastly и Snowflake, тъй като инвеститорите се насочиха към финансови и стокови запаси, които обикновено превъзхождат по време на инфлационни периоди. И двете акции затвориха съответно с около 6% и 9% в понеделник.

    IPO Dow Jones Industrial Average Nasdaq Фючърси на акции S&P 500 

    Оценка на новината

    5.00