• Технологичен консорциум ще ръководи разработката на нисковъглеродни горивни клетки за центровете за данни

    Технологичен консорциум ще ръководи разработката на нисковъглеродни горивни клетки за центровете за данни

    Консорциум от седем организации, избрани от „Партньорство за чист водород“, ще разработват платформа за горивни клетки от следващо поколение, с което ще се осигури по-зелено бъдеще за центровете за данни в целия свят.

    Технологичен консорциум ще ръководи разработката на нисковъглеродни горивни клетки за центровете за данни

    Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), световната компания за дигитална инфраструктура, днес обяви, че „Партньорството за чист водород“ ще осигури 2,5 милиона евро, за подпомагане финансирането на проект за разработка на горивни клетки с ниско съдържание на въглерод, които да захранват центровете за данни. Целта е въглеродните емисии от операции да могат да се намалят със 100%. Проектът EcoEdge PrimePower (E2P2) e нова инициатива за пилотен проект, чиято цел е да се разработят и демонстрират горивни клетки с ниско въздействие върху околната среда, които да осигурят икономично и стабилно решение за основна мощност за центровете за данни.

    Консорциум от седем компании - Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SOLIDpower, TEC4FUELS и Vertiv, ще проучи иновативна интеграция на горивни клетки с твърд оксиден електролит (SOFC) с технология за непрекъсваемо захранване (UPS) и литиево-йонни батерии, за да осигури устойчива и чиста основна мощност за въвеждане на центрове за данни и друга критична инфраструктура. Внедряването на природен газ SOFC като основно приложение за захранване ще бъде от съществено значение за проправянето на пътя към използването на зелен водород за приложение на горивни клетки както за резервни, така и за основни енергийни системи.

    Като световна компания за дигитална инфраструктура със стратегия за устойчивост на първо място, Equinix има дългосрочна цел да стане климатично неутрална в световен мащаб до 2030 г. и да постигне 100% възобновяема енергия в глобалния си отпечатък. Проектът E2P2 е част от усилията на компанията да приоритизира и да подкрепи развитието на чисти, устойчиви и възобновяеми енергийни решения за приложение в индустрията на центровете за данни, като същевременно се насочва към собствените си амбициозни цели в областта на климата.

    „Офисът на главния технологичен директор в Equinix има задачата да управлява следващото поколение технологии и архитектури, които да усъвършенстват визията на Platform Equinix“, добавя Джъстин Дустзаде, главен технологичен директор в Equinix. „Ключов компонент на визията ни е да предоставяме нашите решения, като същевременно отговаряме на поетите ангажименти за устойчивост. Проектът E2P2 ни позволява да покажем нова архитектура за производство, разпределение и съхранение на електроенергия; да подкрепяме по-широк преход от природен газ към устойчив водород; и да подкрепяме нашата цел за постигане на климатично неутрален бизнес до 2030 г.“

    По-зелено бъдеще за сектора

    Горивните клетки са признати като по-чисто и по-тихо енергийно решение, което може да облекчи натоварването на градските електропреносни мрежи. Те могат да бъдат разположени на място в кампуса на центъра за данни и да работят с природен газ, биогаз, пропан-бутан или зелен водород, които могат да бъдат транспортирани и разпределени през съществуващите мрежи.

    Проектът E2P2 бележи вълнуваща стъпка към значително намаляване на въглеродните емисии, като същевременно отговаря на изискванията за изключително устойчиво критично важно захранване на центровете за данни. В основата на тази визия е пазарно ориентиран подход, който интегрира иновациите и ангажираността на заинтересованите страни, за да увеличи максимално възможностите за приемане и усвояване на стационарните горивни клетки като надеждни, ефективни и децентрализирани основни източници на енергия за други приложения в промишлен мащаб.

    Консорциумът цели да разработи авторитетния отворен стандарт за прилагане на горивни клетки, за да проправи пътя към комерсиализацията на енергията от горивни клетки за центрове за данни в Европа, демонстрирайки потенциалната роля на индустрията за постигане на целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии.

    businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00