• Сингапур премахва ограниченията

  Сингапур премахва ограниченията

  Сингапур е в готовност да отвори отново международните си граници.

  Сингапур премахва ограниченията

  Сингапур е готов да отвори отново международните си граници и да облекчи ограниченията, наложени заради Covid-19.

  Това ще бъде неговият „най-големият икономически двигател за растеж“, според Брайън Тан, старши регионален икономист в Barclays.

  „Според нашите оценки, ако получим мобилност на места като зони за отдих и работни места, които се покачат само с 10%, ще получите растеж от около 3% до 4% от БВП. Това е доста голям скок“, сподели Тан.

  От 29 март хората ще могат да се събират социално в групи от 10 вместо сегашното ограничение от 5 души. Повече служители ще могат да се върнат в офисите и ограниченията на капацитета за големи събития също ще бъдат увеличени, обяви премиерът на Сингапур - Лий Хсиен Лунг в четвъртък.

  „Очакваме също, че възобновяването на международните пътувания. Има празнина от около 4% от БВП, която потенциално може да бъде запълнена“, добави още Брайън Тан.

  Въпреки това, с този растеж идва и вътрешният инфлационен натиск, заедно с вече стегнатия пазар на труда и нарастващите световни цени на суровините. Това ще подготви основата за паричната администрация на Сингапур да приложи доста агресивно затягане на политиката през април. Анализатори от изследователската фирма Capital Economics и DBS Bank също заявиха в петък, че очакват MAS да затегне политиката си на срещата си следващия месец след изброяването на ограниченията.

  Сингапурският долар се търгуваше на ниво от $1,356 сингапурски долара спрямо зелената пари. Референтният индекс на Сингапур, индексът на Straits Times, беше с 0,5% по-висок в петък, ден след множеството съобщения за мерки за облекчаване.

  Всички напълно ваксинирани пътници и ненапълно ваксинирани деца на възраст 12 и под 12 години също могат да влязат в Сингапур, без да е необходимо да кандидатстват за одобрения за влизане от 1 април. Повторното отваряне на границите ще проправи пътя за „добра макроикономическа перспектива“ в Сингапур, като ще помогне за привличането на повече преки чуждестранни инвестиции.

  Barclays Сингапур Covid-19 businessnews.bg

  Оценка на новината

  5.00