• „Непенсионирането“ се превръща в гореща нова тенденция на кипящия пазар на труда в САЩ

    „Непенсионирането“ се превръща в гореща нова тенденция на кипящия пазар на труда в САЩ

    Работодателите увеличават стимулите, за да попълнят 11,5 милиона работни места.

    „Непенсионирането“ се превръща в гореща нова тенденция на кипящия пазар на труда в САЩ

    С процъфтяващ пазар на труда, на който работниците на практика избират къде да отидат, в съчетание с растящата инфлация и избледняването на страховете от Covid-19, някои смятат, че е подходящ момент да преосмислят плановете си и ''да се върнат на борда''.

    Всъщност нивото на работниците, които се пенсионираха и след това се върнаха на работа година по-късно, се движи около 3,2%, точно където беше преди пандемията, след като се понижи до около 2% през най-лошите дни на Covid-19, според изчисленията от сайта за наемане на работа Indeed.

    „Тенденцията на непенсиониране е емблематична за това, което виждаме на пазара на труда като цяло, който наблюдава увеличаване на участието на работната сила за широк кръг от работници“, каза Ник Бънкър, директор на икономически изследвания за Северна Америка в Indeed.

    Наред с другите фактори, Бункер каза, че работодателите увеличават стимулите, за да попълнят 11,5 милиона работни места. Има около 5,6 милиона повече свободни работни места, отколкото има налични работници, създавайки силна власт за тези, които търсят работа, независимо от възрастта.

    „Работодателите предприемат стъпки, за да примамят хората. Има повишен дял от публикации, които споменават термини като бонуси за наемане, бонуси за задържане“, допълни Бункер.

    Много по-високата цена на живот в сравнение с преди две години също е включена. Цените през март са се увеличили с 8,5% спрямо година по-рано, според Бюрото по трудова статистика и че по-високите разходи за живот създават трудности за хората, живеещи с фиксиран доход.

    „За хората, които преди са били пенсионирани и сега се връщат на работа, това със сигурност оказва влияние“, каза Бункер, въпреки че добави, че е „скептичен, че това е основният фактор“. Той посочи например условията след финансовата криза през 2008 г., когато пенсионерите започнаха да се връщат, въпреки че инфлацията не беше близо до нивото, което е сега.

    Коефициентът на участие на работната сила беше 62,4% през март, приблизително цял процентен пункт нагоре от нивото му преди пандемията, но доста от ниското от 60,2% през април 2020 г. Общото ниво на работната сила, след като спадна с повече от 8,2 милиона от февруари 2020 г. до април същата година е с около 200 000 по-малко от състоянието преди Covid-19.

    пазар на труда пандемията COVID-19 businessnews.bg Indeed

    Оценка на новината

    5.00