• Социалните мрежи да се ползват само от лица над 16 години?

    Социалните мрежи да се ползват само от лица над 16 години?

    Новите правила са внесени като поправка в сегашния Закон за оналйн защита на децата.

    Социалните мрежи да се ползват само от лица над 16 години?

    Няколко социални мрежи, включително и Facebook, попадат под ударите на новия законопроект в Европейския парламент. Неговата цел е да забрани на лица под 16 години да се регистрират в социални мрежи и да използват приложение за чат. В последната минута поправка на предложения закон вдигна възрастта от 13 на 16 години, което значи, че Facebook и приложението WhatsApp ще бъдат забранени за тинейджърите.

    Лице под 16 години ще може да се регистрира единствено само с разрешение на родител или настойник. Според противниците на новите правила, вдигането на възрастта ще изложи децата на по-голям риск, защото по този начин няма да имат достъп до важна информация.

    Уебсайтове, в които се съхраняват данни за отделни потребители, вече имат подобна политика, като ограничението за момента е 13 години. В зависимост от съдържанието, за други е 18 години. Тези уебсайтове изискват данни за банкова карта, за да бъде потвърдена възрастта на потребителя.

    Общото мнение е, че повечетo технологични компании ще са против, защото ще им струва извънредно скъпо да направят тези промени по сайтовете. Те ще трябва да разработят софтуер, който да разбира възрастта на потребителя, както и онлайн документ за разрешение от родител.

    Предстои обаче предложеният закон да бъде обсъден с отделните страни-членки на ЕС и след това – да се дебатира и гласува.

    facebook законопроект потребители по 16 години

    Оценка на новината

    0