• Честит рожден ден, Марк Зукърбърг!

    Честит рожден ден, Марк Зукърбърг!

    Днес основателят на Facebook Марк Зукърбърк става на 32 години. Въпреки, че все още е младеж, той разполага с цяло състояние, което се оценява на близо 7 млрд. долара.

    Честит рожден ден, Марк Зукърбърг!

    Днес основателят на Facebook Марк Зукърбърк става на 32 години. Въпреки, че все още е младеж, той разполага с цяло състояние, което се оценява на близо 7 млрд. долара.

    Зукърбърг е роден в Уайт Плейнс, Ню Йорк в еврейско семейство. Родителите му са Карън – психиатър и Едуард – зъболекар. Зукърбърг израства като юдаист и на 13-годишна възраст, съгласно еврейските обичаи, празнува религиозното си пълнолетие. По-късно става атеист. През септември 2002 г. постъпва в Харвардския колеж (част от Харвардския университет), макар че вече е създал софтуерна програма, към която са проявили интерес Майкрософт и AOL, а малко по-късно среща и бъдещата си съпруга Присила Чан.

    Зукърбърг стартира Фейсбук от стаята си в Харвард на 4 февруари 2004 г. Най-вероятно вдъхновението му за него датира още от Филипс Екситър Академи, частно училище, което Зукърбърг завършва през 2002 г. То публикува свой собствен студентски указател със снимки на студентите, който студентите наричат „Фейсбук“. Подобен снимков материал и указатели са важна част на студентския социален живот в много частни училища. С тях студентите имат възможност да съобщават лична информация за себе си, като период на обучение, списък с приятели и телефонни номера. Интересното е, че Марк е далтонист и вижда само няколко цвята, като синият е един от тях и е негов любим. Именно затова, дизайна на социалната мрежа е предимно в синьо.

    След като в колежа Фейсбук-ът на Зукърбърг започва като просто „нещо“ на Харвард, той решава да го разпространи и в други училища, с подкрепата и помощта на своя съквартирант Дъстин Москович. Първо започват в Станфорд, Дартмут, Колумбия, Ню Йорк, Корнел, Браун и Йейл и след това продължават и с други училища, които имат социални контакти с Харвард.  Така, социалната мрежа постепенно се разраства и придобива глобални размери.

    Днес, Facebook надминава всички очаквания. Социалната мрежа вече има над 1.6 млрд. посетители, като половината от тях използват мрежата всекидневно. Приходите на компанията са над 5 млрд. долара и растат всяка година.

    facebook фейсбук Харвард Марк Зукърбърк

    Оценка на новината

    0