• Какво означават имената на най-големите компании в света

    Какво означават имената на най-големите компании в света

    Всяка голяма компания знае, че името й трябва да бъде запомнящо се и лесно за изговаряне.

    Какво означават имената на най-големите компании в света

    Всяка голяма компания знае, че името й трябва да бъде запомнящо се и лесно за изговаряне. Всеки ден ние ползваме различни продукти от големите производители, но замисляме ли се какво всъщност значат имената им или как са хрумнали на създателите им? Ето и няколко любопитни факти за имената на най-успелите компании в света.

    Rolex – Ханс Вилсдорф е търсел име за компанията, което да се изговаря по един и същи начин на всички езици. Комбинирал различни букви, но възможните имена били твърде много. Един ден, докато Ханс пътувал в автобус в Лондон изневиделица му хрумнало името Rolex. Така именитата компания получава името си.

    Starbucks – компанията е кръстена на първия помощник на капитан Ахаб от романа „Моби Дик“. Но историята на името е доста интересно. Гордън Баукър, съосновател на компания, споделя че са искали името да започва с буквите „Ст“, защото някои проучвания показват, че така името показва сила. Някой от екипа донесъл карта на мините в района и от там се откроило името на един миньорски град – „Старбо“. Гордън направил асоциация със Старбъкс от Моби Дик и така се родило името.

    Nike – едва ли за някого е тайна, че компанията е кръстена на гръцката богиня Нике. Тя олицетворява сила и се смята за богиня на победата. Е, все пак имената наистина променят съдби.

    Amazon – в началото Джеф Безос иска да кръсти компанията Cadabra, но неговият адвокат го съветва да не го прави, тъй като произношението твърде много се доближава до това на думата Cadaver, което значи труп. Безос се съгласява и му хрумва името Relentless. Днес има сайт relentless.com, който автоматично препраща към Amazon. След това Безос решава да кръсти компанията на река Амазонка, която е най-голямата река в света. В първото лого на компанията дори присъства изображение на река.

    Verizon – името на компанията съчетава две думи. Едната е veri, което на латински значи истина, а другата е думата „хоризонт“. Така се получава името Verizon, което подчертава напредничавостта на компанията.

    Zara – първоначално компанията се е казвала Zorba, тъй като Амансио Ортега е бил фен на филма „Зорба гъркът“. През 1975г, когато отваря първият магазин от веригата става ясно, че съвсем близо до магазина има бар, който носи същото име. Собственикът на бара не бил съгласен с това и Ортега е бил принуден да промени името на Zara.

    Adidas – създателят Адолф Даслер кръстил компанията на себе си. Когато Даслер се връща от фронта през Първата световна война, започва да прави спортни обувки. Името Adidas идва от прякора на Адолф – Ади и от първите три букви на фамилията му.

    Google – Лари Пейдж, един от основателите на компанията, обяснява идеята си за огромен уебсайт с индекс на данни. Първата идея за име е „googolplex”, какво се нарича едно от най-големите описани числа. Някой, обаче произнася името грешно, наричайки го Google. Пейдж харесва името и така се ражда гиганта.

    Pepsi – Калеб Дейвис Брадам, създателят на компанията, е имал една мечта – да бъде лекар. Заради семейни проблеми, обаче напуска медицинския университет и става фармацевт. Първата напитка е наречена „напитката на Брад“ е направена от захар, вода, лимоново масло, индийско орехче и карамел. След три години Брадам дава друго име на напитката – Pepsi-Cola. Името идва от медицинския термин, който значи лошо храносмилане – dyspepsia.

     

    Amazon pepsi Rolex Verizon значение на имената

    Оценка на новината

    5.00