• WannaCry направи нуждата от IT кадри още по-осезаема

    WannaCry направи нуждата от IT кадри още по-осезаема

    Киберсигурността в целия свят е застрашена, заради новия вирус WannaCry.

    WannaCry направи нуждата от IT кадри още по-осезаема

    Киберсигурността в целия свят е застрашена, заради новия вирус WannaCry. Това е най-мащабната кибератака, която е позната на специалистите. Начини за предпазване има, но до тях се прибягва при случай като този.

    Спас Иванов, експерт по киберсигурност разказва, че Австралия е една от страните, създала стратегия за киберсигурност. WannaCry не е ударил нито един компютър в Австралия, защото страната често и методично залага на обучения и превенция на всички служители, ползващи IT ресурси.

    За съжаление, обаче в ЕС това не е установена практика. Иванов подчертава, че в момента IT сектора в България ужасно много се нуждае от IT кадри в сферата на сигурността. Тази нужда е много голяма и няма друг сектор, в който тя да е по-остра, казва Спас Иванов.

    За момента ситуацията е овладяна до толкова, доколкото са ясни различните инструменти, с които може да се противодейства на вируса. Но дори и WannaCry да бъде овладян напълно, IT сектора все още ще се нуждае от кадри, защото след този вирус ще дойде друг, още по-труден за овладяване.

    Според Спас Иванов вниманието на експертите трябва да бъде насочено към инструментите за овладяване на атаката, тъй като всеки може да прикачи към тях, каквото си поиска и вместо в помощ, те да бъдат средство за още по-голямо разпространение на вируса.
     

    IT специалисти WannaCry кибератака компютърен вирус киберсигурност

    Оценка на новината

    0