• Кои са тенденциите на пазара на бизнес софтуер тази година

    Кои са тенденциите на пазара на бизнес софтуер тази година

    Един от най-перспективните промишлени сегменти у нас е софтуерния бизнес. Една особена динамична част от този сегмент е бизнес софтуера и системите за умно управление на бизнеса.

    Кои са тенденциите на пазара на бизнес софтуер тази година

    Един от най-перспективните промишлени сегменти у нас е софтуерния бизнес. Една особена динамична част от този сегмент е бизнес софтуера и системите за умно управление на бизнеса. Те се развиват изключително бързо. Още в началото на годината експертите смятаха, че все повече малки и средни предприятия ще започнат да внедряват системи за управление на бизнеса. А, какво движи сегмента през тази година?

    1. Малките и средните предприятия стават двигател на бранша
    Големите предприятия вече са се сдобили със системи за управление на бизнеса. През последните месеци се наблюдава и и преход на малките и средни компании, които все по-често интегрират ERP и CRM системи в своята работа. Това най-вече се дължи на факта, че фирмите могат да си наемат софтуер под наем или така наречения SaaS (Software as a Service). Експертите очакват все повече фирми да се възползват от тази услуга.

    2. Дефицит на кадри
    ERP секторът също усеща острия дефицит на квалифицирани кадри. В този бранш, за разлика от други IT сектори, се търсят специалисти с комплексни знания – технологии, икономика, счетоводство, управление на бизнес и други. Тъй като софтуерният бизнес се разраства и през следващите няколко месеца това ще бъде най-голямото предизвикателство в сектора.

    3. ERP и CRM ще бъдат сменени
    Все по-рядко се набляга на трудноразбираемите термини като ERP (Enterprise Resource Planning) и CRM (Customer Relationship Management). Вместо тях все по-често се използват понятия като софтуерни решения за повишаване на продажбите, които са значително по-разбираеми за обикновения клиент. Клиентите все още не разбират твърде много понятия от този сектор и за това много от тях предпочитат да не рискуват.

    4. Българският пазар е твърде малък
    Това е още едно огромно предизвикателство пред този сектор. Много от чуждестранните фирми, които извършват дейност в страната използват свои системи за управление на бизнеса, а това спира българските разработчици да продават своите продукти. В началото на годината експертите смятаха, че решението на този проблем е стартиранет на прожеси по консолидация на българския ERP сектор.
     

    бизнес софтуер ERP CRM системи за управление на бизнес

    Оценка на новината

    0