• За какво предупредиха двама от най-богатите хора в света?

    За какво предупредиха двама от най-богатите хора в света?

    Един наболял проблем в целия свят е навлизането на машините във всички индустрии.

    За какво предупредиха двама от най-богатите хора в света?

    Един наболял проблем в целия свят е навлизането на машините във всички индустрии. Хиляди хора губят работата си и биват заменени с по-евтината работна ръка.
    По този въпрос са се изказвали много хора, а мненията са коренно различни. Някои смятат, че навлизането на роботиката няма да отнеме работата на хората, а по-скоро ще ги улесни и ще ги отърве от рутинните задачи.

    Други обаче, са на съвсем различно мнение. Двама от тях са Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, които са едни от най-богатите хора на планетата. И двамата са създали технологични гиганти и осъзнават силата на технологиите по-добре от всеки друг.

    Бил Гейтс предупреди нееднократно обществото, че макар автоматизацията да се смята за нещо много полезно, тя ще нанесе и твърде много щети. „Не ми се иска да звуча като героя Бенджамин Брадок, който останал в историята с емблематичната си реплика: „Искам да ви кажа една дума. Само една... Пластмаса.“ Той е описал своя опит в бизнеса.“, коментира Гейтс.

    Днес развитието на индустрията може да се опише само с една дума и тя е „роботика“. Изкуственият интелект ще има огромно въздействие върху обществото и най-големият проблем е неравенството, коментира още Гейтс.

    Зукърбърг коментира проблема с автоматизацията по време на речта, която държа на дипломирането си в Харвардския университет преди няколко дни. Той смята, че нашето поколение ще трябва да се справи със загубата на десетки милиони работни места, именно заради навлизането на машините във всяка индустрия, производство, търговия.

    Зукърбърг даде пример с тепърва навлизащите безпилотни автомобили. Съвсем скоро тировете също ще бъдат безпилотни и много хора ще загубят работата си.
    „Когато родителите ни са завършвали са разчитали на работата и на обществото. Днес технологиите елиминират много работни места и това кара хората да изпадат в депресивни състояния и да прибягват до вредни навици, за да запълнят празнината.“, коментира още шефът на Facebook.

    Марк Зукърбърг роботика Бил Гейтс загуба на работни места навлизане на роботиката в индустрията

    Оценка на новината

    0