• Българите са най-слабо активните в професионалните обучения

    Българите са най-слабо активните в професионалните обучения

    Делът на българските служите, които участват в професионални обучения е сред най-ниските в ЕС

    Българите са най-слабо активните в професионалните обучения

    У нас служителите в различни фирми и компании рядко се включват в професионални обучения, сочат данни на Евростат. Процентът на работещите българи, които преминават през професионални обучения и курсове, е малко повече от 11%. След страната ни в класацията са само Италия- 11% и Румъния- 8%.

    В Холандия, Швеция и Финландия, делът на преминаващите професионални обучения е най-голям, съответно- 61%, 59% и 58%.

    От Евростат са установили, че делът на участващите в професионални обучения обикновено нарасва пропорционално на нивото им на образование. Делът е по-висок при заетите лица с висше образование (46%), отколкото при завършилите средно и образование след средното, което не е висше (28%).

    Хората с основно и по-ниско образование участват най-рядко в професионални обучения – само 16% от заетите в тази група, изчислява европейската статистика.

    Най-активно в професионални обучения участват младите работници и служители. Над 1/3 от хората във възрастовата група 25-34 години се включват в такива, а за групата на 19-24-годишните делът е 31%. За групата 35-64 години делът на участващите в обучения и курсове е 32%.

    Като причина да не участват в такъв вид обучения 44% от хората, посочват недостиг на време, факта, че работодателите им не ги плащат или просто липса на интерес.

     

    България бизнес новини любопитно служители обучения работници ЕС професионални обучения

    Оценка на новината

    5.00