• България и Румъния получиха подкрепата на Гърция за влизане в Шенген

    България и Румъния получиха подкрепата на Гърция за влизане в Шенген

    Гръцкият външен министър изрази подкрепата си за присъединяването на Румъния и България към Шенген на тристранна среща в Букурещ

    България и Румъния получиха подкрепата на Гърция за влизане в Шенген

    Румънският външен министър Теодор Мелешкану заяви днес в края на тристранната среща на Румъния, България и Гърция на ниво министри на външните работи, че тази среща представлява възможност за поемане на ангажимент за укрепване на европейския проект, предаде Аджерпрес.
    Той посочи, че разговорите са били съсредоточени около няколко важни теми, включително Западните Балкани и Източното съседство, и че ще продължат следобед с дискусии за региона на Черно море, Дунав и Близкия изток.
    "Нашата среща беше възможност да потвърдим общата воля на трите страни за активизиране на политическия диалог в този тристранен формат и поемане на ангажимента за укрепване на европейския проект", добави Мелешкану на съвместна пресконференция с българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева и с гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас.
    Мелешкану приветства намерението на българското председателство на ЕС да популяризира дунавско-черноморския регион на нивото на Европейския съюз. "Ние също си поставяме за цел да продължим тази инициатива по време на нашето председателство. Ще се концентрираме и върху въпроса за връзката между Дунав и Черно море, като основната идея е да бъде подкрепена една регионална дунавска макростратегия, която да бъде финансирана от ЕС", посочи румънският министър.
    От своя страна Екатерина Захариева уточни, че що се отнася до Дунавската стратегия, българското председателство на Съвета на ЕС се фокусира върху културата и туризма, но и върху свързаността между Дунав и Черно море.
    "Много пъти сме разговаряли на европейско ниво дали трябва да има специално финансиране за регионалните стратегии, каквато е Дунавската, и дали липсата на тези финансирания със специално предназначение не води до по-бавно развитие (...) И по време на нашето председателство, но най-вече по време на румънското председателство, като се има предвид бъдещата финансова рамка, мисля, че е добре да започне отново да се обсъжда тази проблематика", посочи българският вицепремиер и министър на външните работи.
    Захариева също така изтъкна, че е време най-накрая Румъния и България да се присъединят към Шенген. "Това е важно за сигурността не само на България и Румъния, но и за останалите страни членки на ЕС", посочи тя.
    На свой ред гръцкият външен министър Никос Кодзиас изрази подкрепата си за присъединяването на Румъния и България към Шенген.
    "Искам да изразя подкрепата си към интегрирането на Румъния и България в Шенгенската зона. Ще се чувстваме много по-сигурни и по-добре в Европа, ако и те са редом с нас в зоната на Шенген. Искам да благодаря на българското председателство и да пожелая много успех на бъдещото румънско председателство (през първата половина на 2019 г.) Днес, когато говорим за разширяване на ЕС, трябва да помислим и за начина, по който може да се задълбочи тази европейска интеграция", добави гръцкият външен министър.

    Източник: БТА

    България бизнес новини Румъния любопитно Гърция Шенгенско пространство Шенген подкрепа

    Оценка на новината

    5.00