• Доброто вино и градската култура се срещат на осмия Балкански винен фестивал в София

    Доброто вино и градската култура се срещат на осмия Балкански винен фестивал в София

    Тази година международното събитие се мести на открито в сърцето на столицата

    Доброто вино и градската култура се срещат на осмия Балкански винен фестивал в София

    Балканският международен винен конкурс и фестивал (Balkans International Wine Competition and Festival - BIWCF) отваря врати за осми пореден път, но с нова локация на открито - пред Националния дворец на културата. Поредното издание на форума, насочен към вината на Балканите, отново ще фокусира вниманието на световната винена общност към този интересен и самобитен регион между 5 и 9 юни. Над 800 вина от повече от 200 винарски изби ще бъдат представени по време на традиционния конкурс, като международно жури ще избере най-добрите от тях. Почивните дни ( между 7-9 юни) пък ще бъдат посветени на срещата между виното и съвременната градска култура. В шатри, разположени под открито небе, софиянци и гостите на града ще могат да дегустират вина от над 100 изби. Желаещите ще могат да вземат участие в майсторски класове, да рисуват с вино или да се насладят на богата артистична програма, включваща музика на живо, stand up комедианти, фестивална книжарница и магазин, както и много други изненади.

    Вината в конкурса ще бъдат оценявани от четирима носители на званието Master of Wine (MW) - най-престижното сред винените експерти. Председател на журито ще бъде първият MW на Балканите - Константинос Лазаракис, а сред членовете са граф Джон Умберто Салви МW (Великобритания/Франция), сочен за един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света, Бевърли Табрън MW (Великобритания), Род Смит MW (Великобритания/Франция), Дарел Джоузеф (САЩ), Игор Лукович (Сърбия), и не на последно място – българските участници в журито - Ясен Захариев и Вили Гълъбова от „Дивино“, Цвета Тановска  и Катя Йончева - издатели на винен каталог за българските вина.

    Отличените в конкурсната част на BIWCF вина ще получат и значително международно присъствие. Призьорите в надпреварата тази година ще бъдат представени на няколко от най-важните световни изложения като Interwine China 2019 в Гуангджоу от 3 до 5 юни тази година, и Prowein 2020 - в немския град Дюселдорф, както и на специално събитие, посветено само на балканските вина - Balkan Wine Market - в Чикаго, САЩ.

    За трета година един от участниците ще грабне престижната награда “Най-добра изба на Балканите за 2019. За пръв път ще се избере “Best of Show” за всяка страна, която има представител в конкурса - това ще е виното, което е спечелило най-висока оценка от съответната страна. Всички носители на трофеи и двойни златни медали пък ще се включат в многобройни представяния до следващото издание на BIWCF през 2020 г.

    Отличията на наградените изби ще бъдат връчени на специална официална церемония в хотел “Хилтън” на 7 юни, известна като “Балкански винени Оскари”. Записванията на избите продължават до 10 май на сайта на BIWCF - www.balkanswine.eu.

    Осми Балкански Международен Фестивал на виното

    Оценка на новината

    0