• Riders of the chain са победителите в първия дрон хакатон в България

    Riders of the chain са победителите в първия дрон хакатон в България

    Целта на състезанието беше да се разработи иновативно решение за доставка на пратки с дронове

    Riders of the chain са победителите в първия дрон хакатон в България

    Отборът на Riders of the chain стана победител в първия по рода си дрон хакатон в България, съобщиха организаторите на събитието. The Dronathon се проведе от 20 до 21 април и е първото по рода си събитие в България, което обединява състезание по програмиране и летене с дронове. Целта на състезанието беше да се разработи иновативно решение за доставка на пратки с дронове чрез блокчейн технологии. Задачата беше да се доставят 100 пакета от 33 дрона, в 7 точки на град София. Хекатонът събра на едно място фенове на дроновете и блокчейн технологията, програмисти, разработчици, представители на науката и бизнеса.

    Българският отбор Riders of the chain спечели първото място и купата на Асоциация „Обединено Дрон Общество“ за принос в дрон разработките.

    В рамките на 48-часовата програма посетителите и участниците имаха възможност да участват в лекции по програмиране, уъркшопи, дискусии, състезания и обучения с дронове.

    По време на хекатона беше организирана и Drone ARENA, в рамките на която се проведоха дуели с дронове, както и състезание за най-бърза доставка на пакет с мини дрон.

    "Интересът към първия по рода си Dronathon показва, че в България тази общност се развива с бързи темпове, както в областта на състезанията с дронове, така и при иновациите, разработките и технологиите в тази сфера“, сподели Илияна Елиас - организатор на събитието.

    “Нашата цел винаги е била и ще бъде да спомогнем за безопасната и устойчива интеграция на дроновете във въздушното пространство. Тези дни видяхме как отборите положиха много усилия и креативност за оптимизирането на веригата за доставки с дронове. Подобни събития се случват регулярно в цял свят. Това е страхотен повод за обмяна на опит и създаване на трайни контакти между разработчици и представителите на бизнеса в страната и чужбина“, допълни председателят на дрон асоциацията „Обединено Дрон Общество“ - Антон Пулийски.

    Наградният фонд  в дрон хекатона беше в размер на 16 000 лв. - под формата на наем на споделено работно място.

    програмиране дронове хекатон The Dronathon

    Оценка на новината

    0