• Дистанционно управлявана потопяема рибна ферма в Арктическия океан?

    Дистанционно управлявана потопяема рибна ферма в Арктическия океан?

    Въпреки че звучи почти научно-фантастично, норвежкият проект за футуристичната рибна ферма е факт

    Дистанционно управлявана потопяема рибна ферма в Арктическия океан?

    Норвегия - един от най-големите износители на сьомга в света, разработва нова концепция за отглеждане на сьомга в Арктическия океан. Става въпрос за първата дистанционно управлявана потопяема рибна ферма, в чиято реализация ще участва и технологичният гигант АББ, съобщиха от компанията.

    Лидерът в дигиталните технологии АББ е спечелил договор по проекта Arctic Offshore Farming в Арктическия океан. АББ ще предостави всеобхватен пакет от своите водещи електрически, автоматизационни, инструментални и телекомуникационни технологии, които осигуряват максимална ефективност и минимално влияние върху околната среда, декларират от компанията.

    В условията на засилено търсене на сьомга (очакването е глобалният пазарен обем на сьомгата да достигне 4.5 милиона тона до 2023 година) проектът Arctic Offshore Farming търси начини за отглеждане на рибата по устойчив начин. Според експертите, офшорната ферма, разположена в Норвежко море - част от Арктическия океан, ще има по-малък вреден отпечатък върху околната среда. Освен това, подводните клетки за риба са по-малко податливи на морски въшки, считани за една от причините за спада в производството на сьомга в Норвегия.

    Регионът на Арктическия океан обаче, е по-уязвим на влиянието на тежките метеорологични условия и големите вълни, които се образуват там, в сравнение с традиционните ферми, разположени във вътрешността на фиордите. За да се противодейства на това, от АББ осигуряват понтонна система за баластна вода, която ще гарантира, че клетките за риба ще стоят стабилно в суровите условия на Норвежко море. От компанията ще проектират също и системи за управление и наблюдение, с всички необходими сензори и автоматизиращи технологии, за да могат клетките да бъдат управлявани дистанционно. Цялостното технологично решение ще бъде внедрено до края на третото тримесечие на 2020 г.

    Фермата ще бъде свързана и към ABB Ability - портфолиото от дигитални софтуерни продукти на компанията, което събира данни за околната среда - в това число метеорологични условия, океански течения, кислородни нива и температура на морската вода. Иновативният софтуер ще осигури също информация за pH-равнището на различни дълбочини, както и количеството биомаса в клетките за риба.

    “Тази уникална концепция е идеалната платформа, чрез която АББ да сподели своята визия за изграждане на устойчиво и ефективно производство на аквакултури”, заяви Кевин Косико, управител на бизнес линията „Енергийна промишленост“ в АББ. “Автоматизираните рибни клетки ще бъдат управлявани дистанционно от захранващ шлеп, разположен на 400 метра от тях. Това намалява необходимостта от човешка намеса и по този начин намалява потреблението на гориво и електричество, като освен това ще даде възможност и за нови решения за рибните ферми както на брега, така и във водата, с фокус върху благосъстоянието и проследимостта на рибата, и безопасността на храните”, акцентира Косико.

     

    Снимка: АББ 

     

    технологии

    Оценка на новината

    0