• Стъклопакет с циркулираща вода изработват в БАН

    Стъклопакет с циркулираща вода изработват в БАН

    Иновативният стъклопакет ще бъде използван за сградите с почти нулево енергийно потребление

    Стъклопакет с циркулираща вода изработват в БАН

    В двора на „Научeн комплекс 2“ на БАН започна изграждането на демонстрационен павилион  по европейски проект „Индустриално производство на стъклопакети с циркулиращ воден поток“. Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни  източници към БАН е един от десетте партньора, които работят по този проект от Германия, Испания и България. Проектът е по програмата Хоризонт 2020.

    Разработен е иновативен фасаден стъклопакет с циркулиращ воден поток,  който е техническа иновация за сгради с почти нулево потребление на енергия. За първи път в Европа се изгражда демонстрационен павилион, използващ тази иновативна технология. До края на 2020 година стандартът за почти нулево енергийно потребление ще стане задължителен за новото строителство в Европа.

    Стъклопакетите, разработени в рамките на проекта, използват циркулираща вода в камерата между стъклените плоскости, за да улавят слънчевата радиация, като генерираната топлина бива транспортирана чрез тръбна система. Тя ще се използва за различни цели като отопление, подгряване, за битова гореща вода и други. Чрез циркулацията на нагрятата или охладена вода в стъклената камера на прозореца, цялата фасада може да действа като отоплително или охлаждащо устройство.

    Демонстрационният павилион трябва да бъде готов през август, като официалното му откриване е предвидено за месец октомври.

    Снимка: БАН

     

    технологии

    Оценка на новината

    5.00