• Световно извествен американски учен с лекция за „космическото време” у нас

    Световно извествен американски учен с лекция за „космическото време” у нас

    На 13 юни един най-изтъкнатите учени в областта на слънчево-земната физика - д-р Нат Гопалсвами от НАСА, ще изнесе лекция в България

    Световно извествен американски учен с лекция за „космическото време” у нас

    Един от най-изтъкнатите учени в света в областта на слънчево-земната физика и космическото време – д-р Нат Гопалсвами от Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА, ще изнесе лекция в Българската академия на науките на 13 юни.

    Д-р Гопалсвами е президент на Научния комитет по слънчево-земна физика към Международния съвет за наука и изпълнителен директор на Международната инициатива за космическо време ще изнесе лекция на тема „Слънчевите източници на космическото време“. Той е един от най-изтъкнатите учени в света в тази област, автор на над 400 статии, цитирани повече от 16500 пъти, и е редактор на 9 книги.

    Трудовете на д-р Гопалсвами са посветени на възникването на събития на Слънцето, които могат да имат ефект върху Земята; на разпространението и еволюцията на тези събития по пътя от Слънцето до Земята. Неговите изследвания полагат основата на създаването на емпирични модели за прогнозиране на възникването на геомагнитни бури. Те имат не само теоретично, но и огромно практическо значение, тъй като в много случаи неблагоприятните последствия от геомагнитните бури, ако бъдат предвидени, могат да бъдат намалени с превантивни действия, посочват от БАН.

    Слънчево-земната физика е относително нова научна област, която в последно време придобива все по-голямо научно и практическо значение. С развитието на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неблагоприятните условия в космоса (така нареченото „космическо време“), които могат да предизвикат прекъсване на работата на спътниковите и наземни системи, комуникациите, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и да нарушат ритъма на живота по цял свят.

     

     

    БАН NASA

    Оценка на новината

    0