• Брюксел ще тества етичните насоки на изкуствения интелект

    Брюксел ще тества етичните насоки на изкуствения интелект

    Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел откри в Брюксел първото европейско събитие на Алианса за изкуствен интелект

    Брюксел ще тества етичните насоки на изкуствения интелект

    Стартира пилотната фаза на тестването на етичните насоки за развитие и използване на изкуствения интелект, изготвени от Алианса за изкуствен интелект, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Алиансът за изкуствен интелект е общност на заинтересованите страни, които са обединени чрез онлайн форум с цел участие в широка и открита дискусия за всички аспекти на развитието на изкуствения интелект. Събитието, което се провежда в Брюксел, беше открито от българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел. По време на форума членовете на алианса, които са над 3000, се срещнаха лице в лице за първи път.

    Групата на високо равнище представи своите 33 препоръки относно политиката и инвестициите в подкрепа на надежден изкуствен интелект в Европа. Препоръките се съсредоточават върху ориентирания към човека подход, като същевременно признават, че изкуственият интелект е една от най-трансформиращите технологии за стимулиране на иновациите и производителността. “Целта ни е развитието на надежден изкуствен интелект като новаторска технология,  която зачита неприкосновеността на личния живот, осигурява прозрачност и предотвратява дискриминацията. Създадени по този начин, технологиите за изкуствен интелект могат да се превърнат в истинско конкурентно предимство за европейските предприятия и обществото като цяло“, наблегна Мария Габриел.

    От 26 юни предприятията и всички други заинтересовани страни могат практически да тестват дали отговарят на новите етични насоки за развитие и внедряване на изкуствен интелект. Над 300 организации вече са заявили интереса си към това. Онлайн проучването остава отворено до 1 декември 2019 г. Комисарят призова всички, които осъществяват дейност в областта на изкуствения интелект, да участват в тази пилотна фаза. Резултатите ще бъдат анализирани в началото на 2020 г. Въз основа на тези анализи, експертната група ще направи своите предложения и новата Европейска комисия ще прецени какви да бъдат следващите стъпки.

    „Целта ни с етичните насоки и препоръките относно политическите действия и инвестициите, е гражданите и предприятията да извлекат максимални ползи от изкуствения интелект“, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.

    изкуствен интелект европейска комисия Мария Габриел artificial intelligence Алианс за изкуствен интелект

    Оценка на новината

    0