• Най-голямата математическа олимпиада за студенти в света ще се проведе в Американския университет

  Най-голямата математическа олимпиада за студенти в света ще се проведе в Американския университет

  Стотици млади математици се събират в Благоевград, за да премерят знания

  Най-голямата математическа олимпиада за студенти в света ще се проведе в Американския университет

  За дванадесети пореден път Американският университет в България (АУБ) ще бъде домакин на най-голямата математическа олимпиада за студенти в света. Това е двадесет и шестото издание на надпреварата, в която взимат участие представители от всички континенти, съобщават от висшето учебно заведение. Математическата олимпиада за студенти ще се проведе от 28 юли до 3 август, а официалното откриване е насрочено за понеделник, 29 юли. Събитието се организира от University College London в сътрудничество с Американския университет.

  Тази година в математическата олимпиада за студенти се включват над  400 участници от цял свят - представители на над 180 университета от 65 страни, сред които САЩ, Франция, Германия, Китай, Бразилия, Русия, Индонезия, Гърция, Коста Рика, и много други. Повече от 100 награди очакват най-добре представилите се участници. Част от тях са осигурени от Wolfram Research, Springer, MapleSoft, Princeton University Press и Jane Street.

  В състезанието могат да се включат студенти от първи до четвърти курс на възраст до 23 години. Конкурсните задачи са от областите алгебра, математически анализ, геометрия и комбинаторика. Олимпиадата ще се проведе в два кръга, като задачите ще бъдат определени непосредствено преди началото й. Работният език е английски.

  студенти Американски университет в България Олимпиада математика АУБ

  Оценка на новината

  5.00