• Българчета с десетки медали от състезание по дебати в Хага

    Българчета с десетки медали от състезание по дебати в Хага

    Наши състезатели заминават за световните финали в САЩ през ноември

    Българчета с десетки медали от състезание по дебати в Хага

    Българчета се върнаха с повече от 50 златни и 40 сребърни медала във всички категории на състезанието "Купата на световния учен" - The World Scholar's Cup, Global Round, The Hague 2019. Представителите на Международно училище "Свети Георги"- София завоюваха първо място за най-добър отбор по дебати в Senior дивизията, пето място за най-добър ученик в дебатите отново в Senior дивизията, шесто място за най-добър отбор по дебати в Европа, както и 36-то място за най-добър отбор по дебати в света.

    Седем ученически отбора по дебати от Международно училище "Свети Георги" ще се състезават на финала на "Купата на световния учен" в САЩ (The Champions' Tournament) - престижно световно съревнование за ученици от целия свят, разделени в две дивизии – Junior-  от 11 до 14 години, и Senior - от 15 до 18 години. По традиция надпреварата се провежда през месец ноември в Йейл, като тази годинаще бъде в дните между 8 и 13 ноември. Състезанието и дебатите за световната купа се следят с внимание от професори и изявени учени, както от университета в Йейл, така и от политици и преподаватели от целия свят, изтъкват организаторите.

    От 21 до 26 юли българчетата се състезаваха с общо 5000 ученици от над 50 държави от всички континенти. Учениците преминаха през следните области на престижната надпревара: ораторско майсторство, дебатиране, писане на креативно есе, работа в екип. Те защитаваха на перфектен английски език различни тези, като например - "Трябва ли да се засели Марс с бездомните от Земята?". Обсъждаха предизвикателни теми, свързани с ролите на половете и има ли нужда от квоти за жени за лидерски позиции; трябва ли да можем да сменяме расата си; "за" и "против" липсата на интерес към политическа принадлежност; изкуствения интелект и работните места; технологиите, променящи етичността; политическата коректност при дебати; въпросът за авторското право в литературата през личността и творчеството на Шекспир, и др.

     

    Купата на световния учен Хага съзтезание дебати Международно училище "Свети Георги"

    Оценка на новината

    0