• Проведе се първият международен фестивал по риболов на „Росатом“

    Проведе се първият международен фестивал по риболов на „Росатом“

    Фестивалът се състоя на 1 и 2 август в непосредствена близост до Ленинградската АЕЦ, която е най-голямата действаща атомна централа в Русия

    Проведе се първият международен фестивал по риболов на „Росатом“

    Над 20 любители-риболовци от Русия и страните, в които се реализират атомни проекти на „Росатом“ – Унгария, Турция, Египет, Индия и Бангладеш, взеха участие в първия Международен фестивал по риболов на руската държавна корпорация. Надпреварата се проведе в близост до Ленинградската АЕЦ, която е най-голямата действаща централа в Русия, а целта на състезанието беше да укрепи международното сътрудничество и да демонстрира безопасността на АЕЦ за флората и фауната на близките водоеми, съобщават от „Росатом”.

    Според регламента, след улавянето участниците връщаха рибата обратно в морето. Съдии на фестивала бяха действащи руски спортисти, победители от местни и регионални състезания по риболов, както и независими международни експерти от Чехия и Египет. 

    Победител в турнира стана отборът на Египет. Второ и трето място заеха риболовците от Русия и Унгария.

    „Отдавна се занимавам с риболов, но за пръв път участвам в такъв турнир в Русия. Това е невероятен опит“, заяви един от победителите от тима на Египет – Ганем Хамед. Отборът е от провинция Матрух, където скоро ще бъде построена първата в Египет АЕЦ „Дабаа“.

    „За нас бе важно да видим как живеят хората до АЕЦ. Като посетихме централата, видяхме, че нивото ѝ на сигурност е много високо, а сътрудниците са професионалисти с желязна дисциплина. По време на състезанието плавахме в акваторията на Финския залив близо до Ленинградската АЕЦ и се убедихме не само в това, че има много риба, но и че централата не оказва влияние върху екологията“, обясни Хамед.

    В състезанието участваха и еколози, които извършиха дозиметричен контрол на уловената риба. Спорд Александра Ткачева, която отговаря за защитата на околната среда в централата, многогодишните наблюдения в 30-километрова зона около Ленинградската АЕЦ показват, че тя не оказва влияние върху околната среда.

    Ленинградска АЕЦ Росатом Международен фестивал по риболов

    Оценка на новината

    0